Kynšperk: V síni Panského domu vystavuje Pavel Janouškovec (TV Západ)

Po jarní a letní sezóně, kterou ovlivnila covidová nákaza, se řada měst a obcí snaží částečně nahradit kulturní nabídku. V Kynšperku nad Ohří se v minulém týdnu konaly hned dvě zajímavé akce. Tou první byla výstava s názvem „Když jsem šel krajinou“ plzeňského rodáka, malíře, grafika a fotografa Pavla Janouškovce.

dezinfekce

„V době koronavirové krize člověk neměl možnost nějakým způsobem chodit - vernisáže nebyly. Všechno bylo zavřené, pochopitelně. Tak jsem vyrazil do lesů, vyrazil jsem do přírody. Toulal jsem se přírodou. A protože mě zajímá Sokolovsko, Mostecko, Karlovarsko, tak jsem zde procházel lesy, Slavkovský les, toulal jsem se u Sokolova na lomech a sbíral jsem a čerpal inspiraci. Obrazy na této výstavě vznikly na základě těchto vjemů. Nějakým způsobem zobrazují, ne přímo popisně, ale přetavené v nějaké tvůrčí podobě, moje zážitky z tohoto období,“ popsal okolnosti vzniku vystavených děl autor. 

Prodejní výstava abstraktních obrazů v síni Panského domu zahájila vernisáží za účasti zástupců města v čele se starostou Tomášem Svobodou.  

„Skutečně akcí bylo hodně pomálu, protože veškeré akce, jako bylo kladení věnců apod. jsme museli udělat v jednotlivcích. Ne, že bychom to nějak zanedbali, ale nebyly to prostě hromadné akce. Až nyní, po dovolených, se nám začínají rozjíždět akce, které jsme plánovali a máme naplánované, jako je lampionový průvod apod. Uvidíme, zda to proběhne, protože víte sami moc dobře, že situace se mění každým dnem. Ale první vlaštovka je i tato dnešní výstava a vernisáž od pana Pavla Janouškovce,“ uvedl starosta.

Pro tvůrce skýtala doba koronavirová i jisté výhody.

„Bylo krásně čisto, prázdno, nikde nikdo. Takže člověka nic nerušilo a měl možnost nerušeně nechat na sebe působit tu čistou krajinu. Jako kraj je to zajímavý. V podstatě je to nádherné skloubení panenských lesů Slavkovského lesa a těžce industriálně postižené krajiny Sokolovska. Je to úžasný kontrast. Neskutečně mě fascinoval. Proto jsem pro výstavu hledal místo někde v kraji, který jsem zaznamenával. Musím poděkovat městu Kynšperk, panu starostovi, že vůbec uspořádali moji výstavu tady v Kynšperku,“ poděkoval autor.

Výstavu můžete shlédnout do 30. září letošního roku. Poté se, spolu s autorovou tvorbou vystavenou v srpnu ve Zlíně, spojí ve společnou přehlídku v pražské Galerii pod Palmovkou. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy