Kynšperk: Sociální služby vyšly na veřejnost (TV Západ)

Město Kynšperk ve spolupráci s neziskovými organizacemi připravilo na úterý 28. listopadu akci s názvem Na starosti nejste sami. V parku u kostela vyrostly stánky, kde se prezentovaly služby, které v regionu poskytují služby lidem v nejrůznějších životních situacích.

dezinfekce

„Tento nápad, tato myšlenka samozřejmě vznikla na našem sociálním odboru u paní vedoucí paní Haindlová a u Míši Kisové s tím, že my máme ve městě ten pocit, že lidi mají určitý strach a stud přijít na úřad a říct já mám problém buď finanční, s nedoplatkem energií a další problémy sociálního charakteru. A proto jsme si řekli společně, že pak přijdeme blíž k lidem a proto jsme zvolili tento, dá se říct první nebo nultý ročník této sociální akce,“ popsal starosta Kynšperka Marek Matoušek. 

Za chladného počasí se kromě dětí přišla podívat i řada občanů města. Na samotný úřad už zajít se svým problémem je pro řadu z nich potíž.

„To si taky právě myslíme, že to je ten důvod, že se stydí říct někomu, že mají problém. Proto jsme přišli za nimi do tohoto parku hezkého. Na konci bude vystoupení dětí základní školy a základní umělecké školy, která tady taky vystavuje svoje výrobky. Takže tím je chceme ještě víc přilákat,“ dodal Matoušek. 

To, že je ostych zbytečný se mohl přesvědčit každý, kdo akci navštívil. Naopak na nutnost řešit potíže co nejdříve se shodují všichni odborníci. 

„Jakmile ti lidé tu službu začnou potřebovat, tak najednou zjišťují, že neví, na koho se obrátit, co která služba dělá, jaké jsou podmínky pro ty služby. Takže všeobecně, stejně jako se zdravotnictvím a ostatně jako se všemi službami, dokud je nepotřebujeme, tak se o ně nezajímáme. Řešíme ten svůj každodenní život. Takže tohle je jedna z akcí, to, co dělá teď město Kynšperk a jsem za to moc rád, která to pomůže šířit mezi lidi i ty, co tu nejsou. Tím, že se to dozví z novin nebo se to dozví ze Zpravodaje kynšperského, ze sociálních sítí, takže se dozví, dostanou informace, ke kterým by jinak nepřišli a jsem za to rád,“ uvedl krajský radní pro oblast sociální Robert Pisár. 

Sociální síť tvoří Kraj ze zákona a ve spolupráci s obcemi. V době všeobecného šetření se daří u těchto aktivit udržet a dokonce posílit finanční rozpočty. 

„Největší část nákladů na sociální služby stále hradí stát. Jde to ze státního rozpočtu. Dobrá zpráva je, a to jako skvělá zpráva, že i když se šetří, když je konsolidační balíček, tak příští rok půjde na sociální služby víc peněz než letos ze státního rozpočtu. O tom se strašně málo mluví. Stejně tak by mělo dojít k tomu, že tam nateče o 1,7 miliardy víc ze zdravotního pojištění na úhrady zdravotní péče v sociálních službách a o zhruba půl miliardy korun by se mělo vybrat víc na úhradách za služby. Takže ty služby jsou velice dobře sanované a tento segment se daří udržovat bez nějakých stávek, bez nějakých bouří. A daří se nám rozšiřovat tu síť,“ doplnil informace Pisár. 

Centrální informační stránky k sociálním službám na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí mohou lidi nasměrovat ke konkrétní pomoci, ale jsou dost neintuitivní a běžný uživatel se v nich těžko orientuje.  Karlovarský kraj proto připravil vlastní systém. 

„Problém je v tom, že lidé neví, co je domov pro seniory a jaký je rozdíl mezi domovem pro seniory a domovem se zvláštním režimem. Protože názvosloví je prostě odborné a je potřeba tohle ještě zlidštit. A k tomu jsme vysoutěžili jako Karlovarský kraj a měl bych i podepisovat každým dnem smlouvu s novým dodavatelem informačního systému, který bude sloužit pro všechny občany Karlovarského kraje a tam bude přehled o všech službách. A mělo by to být i tematicky. To znamená péče pro staré lidi, péče o uživatele drog nebo pro osoby se zdravotním postižením. Prostě tematicky tak, aby i lidé, kteří neznají toto odborné názvosloví. Jako přece po nich nebudeme chtít, aby studovali zákon kvůli tomu,“ informoval radní Pisár. 

Nový rozsáhlý systém by měl nabíhat postupně a ve spolupráci s obcemi a uživateli. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy