Kynšperk: S lepším tříděním mohou pomoci osvětou děti (TV Západ)

Město Kynšperk nad Ohří trápí vysoké náklady na odpadové hospodářství. V nedávných reportážích jsme přinesli podrobnosti ke stavu třídění i finanční dopady na město, ale také praktickou ukázku s vytříděním obsahu běžné, náhodně vybrané popelnice na zdejším sídlišti.

dezinfekce

"Kdy jsme ukázali, že skutečně v popelnici jsou dvě třetiny věcí, které tam nemají co dělat. Nyní jsme ve třetí fázi. Nějaký čas již pokročil, takže od ledna do března máme už první výsledky s tím, že Správa majetku nám dodala, že skutečně se to odrazilo k lepšímu. Za což naše občany musím pochválit. Jednoznačně se vidí, že lidé začali třídit. Tzn., že to, co se v loňském roce objevilo v kontejnerech na tříděný odpad, tak dnes se nám za tři měsíce zhruba o 100 % zvýšilo. Je vidět, že ta první vlaštovka tady je, že si to skutečně lidé k srdci vzali a začali třídit. Ale. Je zde to ale, když se podíváte do těch popelnic, tak za prvé, vytříděno sice je, na základě toho jsme se rozhodli a kde je potřeba, tak jsme dodali i větší množství nádob, aby skutečně lidé, kteří třídí, to měli kam dávat. Ale, když se do popelnic podíváte, nevidíte tam ten pohyb k tomu, že skutečně je tam vytříděno tak, jak má být – sešlápnuto apod. Proto stále ještě objem nádob – je sice zaplněn, ale ne tak, jak by měl být. Tzn., že by se to dalo lépe využít. Co je ale horší v tom a chápu to samozřejmě i díky pandemii, že situace nebyla jednoduchá, lidé mají dnes více obalů z jídla apod., takže třídění se tam objeví, ale bohužel se nám nesnížil objem komunálního odpadu. Tzn., že popelnice, které máme, máme stále plné, a to se nám nedaří a když se na to podíváte, tak se nám i tam objevuje materiál, který by se dal samozřejmě určitě vytřídit," zhodnotil letošní vývoj starosta Kynšperka Tomáš Svoboda. 

Částka, kterou Kynšperk ročně vynakládá na odpady, je zhruba 6 milionů korun. Od EKOKOMU za vytříděný odpad získá pár set tisíc. Občané zaplatí při sedmisetkorunovém poplatku polovinu skutečných nákladů. Zbytek, vloni téměř tři miliony, musí město doplatit z kasy. 

"Je stanoveno – od státu, a my jsme si to nevymysleli, že pokud vyvážíte komunální odpad, tak můžete vyvézt zhruba 200 kg na osobu á rok. Počítají se do toho všichni obyvatelé, i nemluvňata, apod. My podle statistiky, kdy statistika nevychází od nás, ale od vývozu na skládku, se dnes dostáváme za minulý rok na 329 kg, tzn. o 129 kg máme více. Samozřejmě ta částka za těch 129 kg je poté zpoplatněna úplně jinou částkou. Částka do těch 200 kg je za 500 Kč, ale jakmile překročíme částku za těch 200 kg, tak každý kg navíc a každou tunu, kterou tam odvezeme, tak je zpoplatněna 1500 až 1800 korun. Zde se pak rapidně zvyšuje cena a zde je ten doplatek, který právě město doplácí a proto apelujeme, aby občané třídili a dostali jsme se do stádia, abychom nebyli nuceni k tomu zvyšovat poplatky. Může se stát, že i poplatky, pokud se to nezlepší, mohou být v Kynšperku 1.400 až 1.500 Kč za rok za občana," varoval Svoboda. 

Město zvýšilo počet nádob na tříděný odpad a vyzývá občany, aby v případě dlouhodobějšího nedostatku kapacity kontejnerů kontaktovali město. Poskytuje také bezplatně tašky na tříděný odpad. Velkou nadějí do budoucna je zapojení dětí do osvěty v rodinách. Ve školských zařízeních je téma třídění a životního prostředí přirozenou součástí vzdělávání.

"Jmenuje se to Tonda Obal. Děti jsou tam přímo praktickou ukázkou seznamovány, co kam patří. Jsou pro ně připravené kartičky formou hry. Děti to hrozně baví. Myslím si, že se tím naučí i tyto věci. Na naší škole pracuje žákovský parlament. Je to vždy zástupce z jednotlivých tříd, kteří se pravidelně - 1x za měsíc schází a na parlamentu se řeší různé věci ze školy, co se týká, ale samozřejmě i třídění odpadu. Škola opatřila do každé třídy barevné nádoby s tím, že děti již ví, do které barvy, co patří. Tím se to i učí a samozřejmě třídí. Na velkém stupni to děti trošku šidí - možná, ale vždy každý měsíc je vyhodnocení, že se řekne tato třída třídí dobře a tato špatně. Myslím si, že osvěta ve škole 100% je," popsala radní města Kynšperka Jana Tomsová. 

Má vzniknout i anketa, kterou by děti vyzkoušely své rodiče ze znalostí třídění.

"Myslím si, že v mnoha rodinách se již začalo i třídit, ale jsou rodiny, kde to možná nefunguje tak, jak by to mělo být. Takže si myslím, že když dítě přijde s nápadem domů, který si doma samo zrealizuje, že to bude fungovat taky," dodala Tomsová. 

Podrobné informace ke třídění, časy svozů, místa s nádobami na tříděný odpad i kontakty pro případ potřeby, najdou obyvatelé města na stránkách www.kynsperk.cz. Další praktické informace o provozní době sběrného dvora pak na webové prezentaci Správy majetku, kde by do budoucna měla být i interaktivní mapa. Stačí do adresního řádku vypsat www.smkynsperk.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy