Kynšperk: Návštěva z Kraje diskutovala o aktuálních problémech (TV Západ)

Pracovní výjezd hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka a radního pro rozvoj venkova Víta Hromádka se ve středu 12. dubna zahrnul mimo jiných i město Kynšperk.

dezinfekce

Ještě před zahájením jednání na úřadě se starostou Markem Matouškem si návštěva prohlédla historickou Branku, již čeká postupná náročná obnova a také dokončenou modernizaci hasičské zbrojnice s přístavbou. 

Poté se uskutečnila zhruba třičtvrtěhodinová debata nad hlavními aktuálními problémy města, se kterými může Kraj pomoci. 

"Ten hlavní bod tak je podpora lékařské péče a lékárny. To byl vlastně ten hlavní, stěžejní, což trápí každého občana z města. A ty další byla rekonstrukce předmostí a dřevěné lávky v Kynšperku, kde to vlastně součástí páteřní cyklostezky Ohře," přiblížil některá témata starosta Kynšperku Marek Matoušek. 

Dále se řešila otázka bezpečnosti, kdy ve městě jsou podle starosty málo vidět policisté.

"Nám sloučili obvodní oddělení s městem Habartov a tím, že jsou evidentně problémovější města jako Bukovany a Habartov, tak my tady nemáme policisty tak, jak jsme samozřejmě byli zvyklí, aby nám tady alespoň vykonávali preventivní činnost a aby je občané viděli a byli klidnější ohledně nějakého problému, který by mohl nastat," naznačil starosta. 

Otazníky visí také nad budoucností jedné z budov Živnostenské školy. Zde probíhá v části praktická výuka, zatímco zbytek je již prázdný.

"Co se týká školství, kde se právě řešila ta problémová budova, kterou město získalo od Karlovarského kraje, ale zůstává tam neustále truhlářská dílna. Nicméně je zde problém problém s vytápěním, protože je koncipováno pro celou budovu a ty kotle už není možné provozovat, takže to bude muset Odbor školství řešit tak, aby se to do do příští topné sezony vyřešilo," doplnil informace krajský radní Vít Hromádko. 

Aktuálně nejpalčivějším problémem především pro obyvatele se jeví absence lékárny. 

"Potíž je ta, že nám ke konci roku naše jediná lékárna skončila, ta byla uzavřena a teď je problém v tom, aby se domluvili další provozovatel lékárny s pronajímatelem s firmou COOP, která je ochotná jim to pronajmout prostor v našem obchoďáku, ale zatím se nedomluvili na to, kdo za financuje rekonstrukci. A samozřejmě lékárna je součástí nějakých lékařských služeb, takže to je stěžejní," přiblížil situaci Matoušek. 

Dlouhodobější a řádově nákladnější bude řešení situace se zdejším přemostěním přes Ohři. Na dřevěnou stavbu, druhou nejdelší krytou lávku v republice s délkou 63 metrů, která má včetně chodníků dokonce 130 metrů, je zpracovaná studie revitalizace. 

"Spojuje bývalé Dolní Pochlovice s městem Kynšperk a všichni, ať to jsou obyvatelé a nebo návštěvníci města, tak to vlastně spojuje lidi, co jdou od vlakového nádraží do města Kynšperk. Takže to je důležitá spojnice. A tím, že už končí jakési statické povolení na používání předmostí té dřevěné lávky, tak proto se město rozhodlo a musí být provedena celková rekonstrukce," dodal starosta Marek Matoušek. 

Kraj by mohl být nápomocen Kynšperku se získáním dotace z 35. výzvy IROPu, která se týká cyklodopravy. Lávka a její navazující mostky jsou součástí krajské páteřní cyklostezky Ohře. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy