Kynšperk: Město si připomnělo 78. výročí osvobození (TV Západ)

Tradiční připomínka osvobození města Kynšperka se uskutečnila v sobotu 6. května. Průvod v čele s malými mažoretkami a Městskou dechovou hudbou pod vedením nového kapelníka, skladatele Viliama Béreše se spolu s občany města i dvěma vojenskými vozy dostavil k památníku obětem 2. světové války v Chebské ulici.

dezinfekce

Zde za čestné stráže kynšperských skautů položili květiny zástupci velvyslanectví Spojených států amerických nadrotmistr Michael Wilson a desátnice Erin Dreghorn, dva zástupci vězeňské služby České republiky, Krajského vojenskénského velitelství Karlovy Vary plukovník generálního štábu František Vilím spolu s nadporučíkem Miroslavem Bobčíkem z Policie České republiky a zástupci města Kynšperka, starosta Marek Matoušek a místostarostka Jana Tomsová. Po státní hymně České republiky se průvod vydal do svého cíle na Náměstí 5. května. 

Zde byly postupně položeny květiny k památníku americkým vojákům 16. pěšího pluku 1. pěší divize 5. sboru armády, kteří osvobodili Kynšperk. Následovaly projevy zúčastněných zástupců armády, církve a města. Jako první poděkoval Kynšperku za vzpomínku na padlé vojáky zástupce velvyslanectví USA. A přiblížil společné hodnoty transatlantického spojení. Připomněl také důležité milníky českých moderních dějin kdy Amerika stála při Češích – roky 1918, 1945, ale i 1989 a především rok 1999, kdy jsme se zavázali ke vzájemné obraně v rámci NATO. Varoval též před autokratickými diktátory, kteří i dnes zkouší vnutit svou vůli svobodným lidem. 

„A stejně jako v roce 1945 víme, že tento pokus se musí zastavit. Češi i Američané vědí, co je v sázce. Svobodu je třeba neustále pěstovat, chránit, bránit. A my, jako spojenci, partneři a přátelé se musíme navzájem podporovat v tomto každodenním boji za svobodu, abychom tyrany a tyranie poslali na smetiště dějin,“ řekl mimo jiné nadrotmistr Michael Wilson.

Ke shromážděným lidem promluvil také kynšperský farář Milan Kučera z Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou, který se zamyslel na příčinami konfliktů a válek. A zdůraznil potřebu duchovního života každého z nás. Starosta města pak připomněl události posledních dní války v regionu. 

„Přestože známe historická fakta, jen těžko si dokážeme my, kteří jsme válku na vlastní kůži nezažili, představit, co lidé tehdy prožívali. A nedokážeme procítit ani radost, kterou pro tehdejší obyvatelé města znamenala znovu nabytá svoboda. Nechceme a nemůžeme připustit, aby nastupující generace zapomněly na historii. Vždyť každá válečná oběť měla konkrétní tvář, vlastní osud a nezcizitelné právo na život. Boje 2. světové války se Kynšperku vyhnuly, nicméně ovlivňovaly ho po celou dobu. Velká část mužské populace byla odvedena a chybějící pracovní síly nahrazovali totálně nasazení. Ke konci války se do Kynšperka stáhly i ustupující jednotky Wehrmachtu. Nedaleko Kynšperka v obci Hlínová došlo k posledním ozbrojeným bojům 2. světové války v Evropě. Těsně před příchodem Američanů Němci ustoupili od plánu na obranu Kynšperka, vyhodili do vzduchu oba kynšperské mosty a ustoupili na levý břeh Ohře. Američané tak 6. května 1945 osvobodili Kynšperk bez boje. Vážení spoluobčané, květinami, které jsme dnes společně položili na pietní místa v našem městě chceme vzdát hold konkrétním lidem, kteří během dlouhých válečných let umírali - ať už ve vojenských uniformách, vězeňských mundúrech nebo v civilních šatech. A vzkázat jim, že nezapomínáme. Vážení přítomní, nyní uctíme památku minutou ticha,“ vyzval účastníky shromáždění Matoušek. 

Po minutě ticha zazněly státní hymny a poté zatančily malé mažoretky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy