Kynšperk: Den Ohře přinesl závody, kulturu i vodácké guláše (TV Západ)

Pořadatelé letošního, již 21. ročníku, Dne Ohře v Kynšperku v sobotu 29. července ještě v dopoledních hodinách mohli mít těžkou hlavu z počasí.

dezinfekce

Od rána v celém regionu pršelo a pro akci, která se celá odehrává pod širým nebem, to nevypadlo dobře. 

„Ráno jsem se probudil a nepršelo. Pak jsem zjistil, že leje, ale já jsem věřil tomu, že ten, kdo je nad námi, tak že určitě nám přinese hezké počasí,“ uvedl pořadatel Dne Ohře Miroslav Volf. 

Jistota pana Volfa se potvrdila po poledni, kdy déšť ustal. Od 13 hodin tak mohli na cestu vyrazit první účastníci 18. ročníku tradičního amatérského závodu O pohár povodí Ohře. I letos, při všeobecně slabém průtoku řek kvůli dlouhotrvajícímu suchu, pomohli správci toku závodníkům mimořádným upuštěním vody z přehradní nádrže u Chebu. 

„Každý rok to pouštíme. Vždy jsme pustili z Jesenice. Už den předem pouštíme, aby tady ten průtok byl, ale myslím, že to je tak čtyři a půl kubíku, co teď teče v Ohři. Takže to je ideální pro ten závod,“ potvrdila ředitelka závodu Karlovy Vary státního podniku Povodí Ohře Petra Fošumpaurová. 

Jako první dorazil do cíle v čase 1 hodina a 43 minut mladík ze skupiny Rafting Ohře na vypůjčeném kajaku při své premiérové účasti.

„No nejezdil, letos jsem to jel poprvé. No a jsem fakt překvapený, že jsem první. Rafting Ohře, jako ten kemp v Tršnicích a nějak se to dokupilo a jel jsem. Do Kynšperku ano, ale dál ne. Nebanice, Kynšperk a dál ne. Když to pustí, tu vodu, tak je to fakt bomba. Horší je, když je to fakt suchý a to se nedá, prostě. Takhle to je fakt bomba. No super, super, jsem šťastný, jsem první a bomba,“ popsal Daniel Charvát z Vroutku. 

V náročném,18 kilometrovém, závodě na pomalu tekoucí řece se mu hodila kondice aktivního sportovce.

„Hraji fotbal, už dlouho za FK Vroutek. Už třináct let,“ dodal vítěz. 

Putovní pohár ze dřeva byl tak doplněn o další jméno.

„Je to putovní pohár, kde každý rok dáváme vizitku vítězů a je to na památku, abychom věděli, kdy, kdo a za jaký čas vyhrál. Je to dílo našeho kynšperského spoluobčana a jsem velice rád, že to udělal hned ten první ročník, když jsme začali závodit,“ připomněl Volf. 

Zvyklostí je, že pohár si domů vítěz neodváží.

„A zůstává na Městském kulturním středisku, kde ho mají k dispozici. Kdyby s námi něco bylo, aby ti lidé, kteří přijdou po nás, mohli pokračovat,“ dodal Volf. 

Úspěšní ve vodáckém závodě byli i členové tradičně nejstaršího tandemu Jiří Činčera a Jaroslav Sýkora. 

Další ocenění se se rozdávala za nejlepší vodácký guláš. Tři týmy vařily nad ohněm do všech stran vonící pokrm ze surovin zpracovaných přímo na místě. V porotě zasedl také zpěvák Martin Maxa.

Program zahájila svým prvním vystoupením skupina Crossroad složená ze zkušených muzikantů. Publikum rozproudila známými rockovými hity. 

V dětském koutku pořádajícího Městského kulturního střediska si mohly malí návštěvníci zasoutěžit o drobné ceny. 

Přítomní se v pauzách mezi hudebními tělesy mohli dozvědět o plánovaných investicích Povodí Ohře, z nichž se jedna bude týkat i přímo Kynšperka. 

„Opravujeme jako správce majetku, tak opravujeme náš majetek. Jsou to vodní díla, zejména, která musí být funkční. Takže máme investice jak na našich vodních dílech, na přehradách, na Skalce, na Jesenici, tak samozřejmé děláme investici i na jezech. Na Jesenice teď děláme velkou akci, abrazi břehu, tam děláme novou kamennou rovnaninu. A potom opravujeme jez v Lokti na Ohři, ten horní jez. Tam opravujeme stavidla. A do budoucna samozřejmě budeme chystat i nové akce na zprůchodnění jezů. Děláme migrační zprůchodnění. Jsou to tedy dotační akce, takže doufáme, že na to ty dotace dostaneme, když je letos takový stav, že se ty dotace docela škrtají. Tady, jak máte ten hlavní jez, tady pod tím tábořiště, tak tam plánujeme, že bychom udělali na hlavním toku rybí přechod, na pravém břehu, že by byl takový obtok. Už tady sice nějaký rybí přechod je tady na tom rameni, na pravém břehu, ale zároveň na tom hlavním toku by měl být ten hlavní funkční rybí přechod,“ přiblížila Fošumpaurová. 

Akci kromě Povodí Ohře, Vodáren Sokolov a soukromých firem podpořil také Karlovarský kraj a město Kynšperk.

V kulturním programu, který moderoval David Petřík dále vystoupily skupiny Galaxie, 4R z Ostrova a již zmíněný zpěvák Martin Maxa v doprovodu kytaristy Tomáše Mohra a houslistky Jolany Szajewské. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy