Kraslice: Masopustní průvod vyrazil městem s koňským povozem (TV Západ)

V sobotu 26. února se za chladného počasí, které atakovalo nulu kombinovanou s občasným sněžením, uskutečnil v Kraslicích masopustní průvod. Před devátou hodinou, kdy bylo plánované zahájení průvodu se šikovaly desítky lidí kolem povozu s nazdobenými koňmi.

dezinfekce

Akci pořádalo Městské kulturní centrum. Ještě před samotným průvodem, který trval spolu se scénkami zhruba hodinu, bylo nutné požádat dle tradice o svolení starostu města. 

"Chystá se tu velký průvod, někdo se ptá: Má to důvod? Po dvou letech co byl půst, vrátil se nám masopust. Nouzový stav nedopřál nám, veselit se, rozpoutat bál. Všichni už se chtěli zdobit, zhatil nám to prevít covid. To na radnici nové jest, stala se tam zvláštní věc. Předpověděl to snad snář? Starosta nám změnil tvář. Proto pane starosto, ptáme se tě naostro. Zda-li svolíš v této chvíli, masopustní kratochvíli?" otázal se Laufr, v podání herce Karla. 

"Děkuji za milé požádání pro vaši kratochvíli. Vezměte město naše, jen abyste mu neublížili," varoval v nadsázce starosta Kraslic Otakar Mika. 

"Za svolení děkujem´, na oplátku slibujem´. Budem´ tančit, budem´ zpívat, vesele se na svět dívat," odpověděl dav masek. 

"Je to bezvadné. Je to radost z toho, že končí zima, že končí covid, že končí všechny strasti a lidi se budou zase smát, chodit a veselit se. To se mně hodně líbí," dodal starosta.

Průvod se poté vydal na cestu městem, ve kterém nechyběly scénky divadelního souboru Trosky. V cíli na účastníky čekal doprovodný program.

"Vyhlásíme nejlepší masky, jak dětskou masku, tak dospěláckou, tak kolektiv, protože tady máme také kolektivy. Dostanou nějaké malé odměny. A potom tedy pokračujeme v zahradě Kulturního domu, kde máme připraveny masopustní koblížky pro lidi. Jsou tam vepřové hody, kde se lidé mohou podívat, jak se porcuje maso a mohou si zakoupit různé výrobky od jitrnic přes tlačenku a podobně. Potom tam budou hrát kapely. Takže si lidi budou moci posedět chvilku. Máme tam i stan, takže se mohou schovat pod stanem, když bude nepříznivé počasí. A až do 16 hodin bychom tady měli hrát, lidi by se mohli veselit, tancovat. Nesmím také zapomenout na stánek s kamínky, což je akce místních kamínkářů a kamínkářek, kteří malovali kamínky pro tuto akci s tím, že je budou prodávat a ten výtěžek půjde potom pro Droseru na Bublavě," přiblížila program ředitelka Městského kulturního centra Alena Botlíková. 

Nejhezčími maskami nakonec byly vyhlášeny skupinka Salámci s řezníkem a Trpaslíci se Sněhurkou. V individuálních maskách se nejvíce líbila Holčička s květinami. 

Tradici masopustu se snaží v Kraslicích oživit čtvrtým rokem. Vloni ale akci překazila pandemie covidu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy