Kraj opět obdaroval olympioniky a další sportovce seniory

Zažili neopakovatelnou atmosféru olympijských her a úspěšně reprezentovali svou zemi. Podávali špičkové sportovní výkony, často ale bez nároku na finanční odměnu. Řeč je o západočeských olympionicích a dalších sportovcích seniorech, které opět podpořil Karlovarský kraj.

dezinfekce

Finanční dary bývalým vrcholovým sportovcům předala v karlovarské Becherově vile hejtmanka Jana Vildumetzová a krajský radní Jaroslav Bradáč.

„Velmi si vážím vás všech, kteří jste se účastnili některé z olympiád a velkých sportovních akcí, a mám velkou radost, že vám Karlovarský kraj alespoň tímto způsobem může pomoci. Časem se trochu zapomnělo na to, že jste šířili věhlas naší země na mezinárodním sportovním poli. My si to ale chceme připomínat a poděkovat za vaše skvělé výsledky,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová během předávání finančních darů.

Kromě převzetí cen si sportovci mohli v Becherově vile prohlédnout aktuální výstavu „Čapek & Čapek, Hravě světem velkých umělců Josefa a Karla“ a diskutovat se zástupci Karlovarského kraje, kolegy z Nadace fondu západočeských olympioniků nebo z České unie sportu.

Karlovarský kraj poskytl Nadačnímu fondu západočeských olympioniků finanční dar ve výši 150 tisíc korun. Nadační fond vznikl v roce 2011 a v jeho čele stojí Vladimír Jarý, který je sám slavným sportovcem, získal stříbro s mužstvem házené na letní olympiádě v Mnichově v roce 1972. Cílem fondu je podporovat západočeské sportovce, kteří ojedinělým způsobem v minulosti dokázali reprezentovat československé barvy na olympijských hrách, mistrovstvích světa a Evropy či jiných světových soutěžích. Fond pomáhá výhradně sportovcům, kteří jsou již dnes v důchodovém věku a dostali se do tíživé životní situace. 

Mezi významné sportovce olympioniky patří například vzpěrač Jan Nagy, který získal 4. místo na LOH v Montrealu 1976 a bronz na světovém šampionátu v témže roce, dále Jana Růžičková, účastnice mistrovství Evropy, světa a LOH v Mnichově 1972, kde jako členka volejbalového družstva získala 7. místo.

Přehled obdarovaných sportovců:
Feureisl Jiří – reprezentant ČSR v kopané a ledním hokeji, účastník MS
Růžičková Jana – reprezentantka ČSSR ve volejbalu, MS 1970, ME 1971, LOH Mnichov 1972
Sláma Štěpán – dlouholetý trenér ženské házené v Chebu, vychoval řadu reprezentantek, legenda sportu Karlovarského kraje
Šlais Jaroslav – reprezentant ČSSR v boxu, účastník LOH Tokio 1964
Štrunc Miroslav – reprezentant ČSR v atletice, dlouholetý trenér a člen ČOV
Vaněk Otakar – dlouholetý trenér a funkcionář v atletice, legenda sportu Karlovarského kraje
Vondrášek František – trenér házené ČSSR v juniorských, ženských i mužských složkách, metodik ČSTV v Chebu
Vrbka Miroslav – trenér ženské reprezentace ČR ve vzpírání, trenér na LOH Athény 2004
Nagy Jan – reprezentant ČSSR ve vzpírání, 4. místo na LOH Montreal 1976, bronz MS 1976
Koller Josef – reprezentant ČSR v ledním hokeji, dlouholetý trenér


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy