Kraj chce založit veřejnou výzkumnou instituci pro balneologii (TV Západ)

Karlovarský kraj chce zaštítit vznik nové veřejné výzkumné instituce. Ta by se měla věnovat obnovení vědy a výzkumu v oblasti lázeňství a balneologie. Její dosavadní absence ovlivňuje nedostatečný rozvoj klíčového odvětví našeho regionu.

dezinfekce

„Když si člověk vezme, že celé minulé století fungoval Balneologický ústav v Mariánských Lázních a v 90. letech přestal fungovat, tak od té doby máme určitou rezervu ve výzkumu a vývoji lázeňství. Chceme navázat na tu bohatou historii a chceme, aby se kraj věnoval výzkumu a vývoji v lázeňství. Potřebujeme mít evidence based – vědu položenou na důkazech o tom, že lázeňství funguje. To nemáme. V současnosti jedeme procedury, které jsou 30 let staré, máme určitou setrvačnost v tom. Byli bychom rádi, abychom byli  konkurenceschopní jako náš region v oblasti lázeňství a balneologie. Právě k tomu by ústav měl sloužit,“ popsal Vojtěch Franta, uvolněný člen Zastupitelstva Karlovarského kraje pro oblast lázeňství, cestovního ruchu a UNESCO.

Organizaci by chtěl kraj zřídit a financovat od roku 2019. Odborným garantem vzniku se stal vedoucí oddělení Českého inspektorátu lázní a zřídel na Ministerstvu zdravotnictví Zdeněk Třískala. Výběrové řízení na ředitele bude teprve vyhlášeno. Od roku 2021 by mohlo financování přejít pod rozvojový program Re:start. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy