KKN pořídila nové přístroje HFNO, které pomáhají pacientům s dýcháním

Nové vysokoprůtokové kyslíkové přístroje zvané HFNO pořídila Karlovarská krajská nemocnice hned na dvě svá oddělení – Emergency a dětské. Terapie těmito přístroji se v posledních měsících osvědčila především při léčbě pacientů s COVID-19.

dezinfekce

HFNO (high-flow nasal oxygen) neboli oxygenátor je přístroj zajišťující neinvazivní podporu dýchání. Jeho nespornou výhodou je, že pacient s těžkými dýchacími problémy nemusí, být před připojením, uspán a lze díky němu oddálit či úplně odvrátit napojení na plicní ventilátor. Zotavení pacienta odpojeného od HFNO je totiž výrazně rychlejší a jednodušší než z ventilátoru.

Pořízené oxygenátrory značky AIRVO jsou zároveň vybaveny integrovaným zvhlčovačem a ohřevem vdechované směsi, která je vháněna do pacienta pod vysokým průtokem, a to až 60L/hodinu. Výslednou směs kyslíku a vzduchu, s různým poměrem, si přitom udává sám ošetřující lékař podle potřeby pacienta. Maximální poměr směsi je 95% O2 a 5% vzduchu.

„Na Emergency máme mnoho různých přístrojů, ale vysokoprůtokový kyslíkový přístroj je v našem portfoliu novinkou, za kterou jsme velmi vděčni. Mnohdy zachrání pacienta od intubace a napojení na umělou plicní ventilaci a je to pro pacienta šetrnější způsob, jak mu pomoci. Pandemie nás přesvědčila, že pořízení takového přístroje je dobrou investicí, ale rozhodně to neznamená, že nyní, kdy je nemoc na ústupu, nebude přístroj využit. Stále je mnoho indikací k použití HFNO i u „necovidových“ pacientů,“ uvedla vrchní sestra Emergency Denisa Bílská.

V rámci nákupu přístrojů AIRVO byly zakoupeny i mikonebulizační přístroje AEROGEN, díky kterým je možné podávat současně léky ve formě aerosolu, který se přidává do směsi produkované samotným přístrojem. Cena zakoupených přístrojů vč. mikronebulizátoru a průtokoměrů přesáhla částku 300.000,-Kč. Nákup těchto přístrojů a dalších pomůcek byl financován z daru Nadace Charty 77 – Konto Bariéry, kterou do jeho fondu věnovala společnost Philip Morris ČR.


Zdroj: fb Karlovarská krajská nemocnice



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.07.2021 10:00




8 +
 

Hlavní zprávy