Karlovy Vary: Zítra začíná Mezinárodní filmový festival

Letošní 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začne v pátek 20. srpna a návštěvníkům nabídne celkem 127 filmů. Dva snímky jsou přitom exkluzivními novinkami. Jde o český snímek Rapstory režiséra Šimona Šafránka o historii českého rapu, dále erotické drama Benedetta režiséra Paula Verhoevena. Prodej vstupenek na filmy začíná již dnes.

dezinfekce

Letošní 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začne v pátek 20. srpna a návštěvníkům nabídne celkem 127 filmů. Dva snímky jsou přitom exkluzivními novinkami. Jde o  český snímek Rapstory režiséra Šimona Šafránka o historii českého rapu, dále erotické drama Benedetta režiséra Paula Verhoevena. Prodej vstupenek na filmy začíná již dnes.

Mottem 55. ročníku festivalu je heslo „Do kina jen s páskou,“ kterou dostanou návštěvníci kin, jež se prokážou očkovacím certifikátem, testem, či proděláním COVID-19 v určené lhůtě do 180 dnů.

„Festival bude jen o něco jiný než jindy, s rouškami, ale to už dnes nikoho nepřekvapí,“ řekl během dnešní tiskové konference v Karlových Varech prezident MFF Jiří Bartoška.

Podle hejtmana Petra Kulhánka udělali organizátoři jedné z největších kulturních událostí kraje maximum proto, aby se lidé na festivalu cítili bezpečně, ale přitom si mohli festivalovou atmosféru naplno užít. Kontrolní pásky je možné získat buď na stanovištích Covid Control Teamu, která budou umístěna u akreditačních center hotelů Thermal a Pupp, nebo od mobilních Covid Control Teamů. 

Jednou z oblíbených doprovodných akcí festivalu je zahajovací koncert, který nabídne známé melodie z kultovního muzikálu Jesus Christ Superstar v podání Kamila Střihavky, Dana Bárty a Báry Basikové. V karlovarském Poštovním dvoře se pak návštěvníci mohou těšit na sérii koncertů ve dnech 24. – 27. srpna v rámci třetího ročníku pop-up klubu KAISER 55. Vystoupí mimo jiné kapela Monkey Business, slovenský rapper Rytmus, čeští PSH & Maniak.

Festival letos opět přivítá hvězdy světového formátu jako je herec Johnny Depp, Michael Caine a Ethan Hawke, kteří uvedou své nové filmy.

„Jde o osobnosti, které mají vztah k České republice. Michael Caine tady natáčel, stejné je to s Johnnym Deppem. Návštěvu Ethana Hawka jsme diskutovali už před lety. Je ale pravda, že situace ohledně pandemie tady ještě před časem byla velmi špatná, naštěstí pak se to začalo zlepšovat a hvězdní hosté i filmaři mohou bez obav přijet,“ uvedl výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha. 

Filmoví fanoušci se mohou těšit také na nové knihy, jejichž křest proběhne právě během festivalu. Jedna z nich je kniha VARY 25, která mapuje tvorbu bratří Cabanů neodmyslitelně spjatou s filmovým festivalem. Druhá publikace autora Zbyňka Vlasáka představuje kontroverzní režisérku Věru Chytilovou.

Festivalovou atmosféru budou moci zažít i diváci mimo krajské město.

"Jsme rádi, že se opět podařilo s organizátory festivalu domluvit promítání jednoho z festivalových filmů (informovali jsme zde) v kinech v Kyselce, Ostrově, v Sokolově, Chebu a Mariánských Lázních," upřesnila krajská radní Olga Haláková.

Podrobné informace o 55. ročníku MFF Karlovy Vary najdou zájemci na stránkách akce - viz zde.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy