Karlovy Vary: Výtvarná soutěž seniorů zná své vítěze (TV Západ)

Ve středu 6. dubna se v zastupitelském sále Krajského úřadu v Karlových Varech konalo vyhlášení výsledků výtvarné soutěže pro seniory s názvem "Věk pro nás není překážkou". Z celkem 39 dodaných prací vybrala tříčlenná odborná porota ve třech kategoriích celkem devět nejlepších, jejichž autoři převzali z rukou hejtmana ocenění.

dezinfekce

"Jednoznačně to ukazuje, že senioři jsou velmi aktivní, tvůrčí, baví je to a je to také důkaz toho, že opravdu věk je pouze nějaké číslo," uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Věkový průměr přihlášených autorů byl 65 let, přičemž nejstarší účastnici bylo úctyhodných 87 let. Další zajímavostí byl pomyslný souboj měst Cheb a Karlovy Vary, které každé mělo 4 oceněné, které doplnily Kraslice. 

V kategorii ručních prací byla oceněna Dana Balcarová za Domeček pro Fanouška, Alena Váňová s paličkovanou krajkou s názvem Ztracené srdce v Krušnohoří aneb krušnohorské snění a Jindřich Rohla s dílem Hra s čísly. 

Další kategorií byla Kresba, malba a grafika, ve které bylo posuzováno nejvíce děl. V ní se umístila Alena Musilová s Letním dnem, Josef Rybáček se svým ztvárněním Rybníka Richmonda a Jaroslav Seibl s obrazem Cheb.   

V kategorii fotografie byla oceněna také Mária Cibová se snímkem Sama v dešti.

"Bylo to po dešti sněžilo a šla jsem venku, překonala jsem se a bylo to nádherné, protože krásně se zrcadlilo, jak vidíte na té fotce," přiblížila okolnosti vzniku snímku jeho autorka.

Paní Cibová ráda poznává okolí města Chebu a sdílí své snímky s ostatními fotoamatéry na sociálních sítích.  

"Jsem Slovenka a žiji v Chebu 21 let a Cheb se mi velice líbí. Jsem nadšená z Chebu. Ráda mám procházky kolem řeky Ohře a tu přírodu kolem. Chodíme i s partou takových nadšenců, amatérů a fotky vkládám vždy na (facebookovou) skupinu Náš Cheb," popsala paní Cibová. 

Spolu s dalšími kolegy si taky navzájem předávají zkušenosti. 

"Učíme se. Já jsem převážně fotila kompaktem a teď fotím zrcadlovkou. Nejraději fotím mobilem. A učí nás, teď například jak se večer fotí se zrcadlovkou, protože to už je takové náročnější focení, než přes den," popsala fotografka. 

O účasti v dalším ročníku nepochybuje. 

"Určitě. Soutěžím tu od roku 2015 a až teď jsem vyhrála," dodala s úsměvem. 

Ve stejné kategorii získala ocenění také Jiřina Kandová se snímkem Zimní království a Jaroslav Jirásek s fotografií Ostrov - kamenný most Borek. V této fázi bylo soutěžení měst vyrovnáno na 4:4. Desátým oceněním byla Cena Českého rozhlasu Karlovy Vary, mediálního partnera celé akce, za kterého předala cenu specialistka komunikace Eva Jandáková. A to Jindřichu Turkovi, chebskému kronikáři, za dílo Kostel sv. Jana Křtitele ve Valči a tím také stanovilo meziměstské klání na jednu stranu.

"Gratulace Chebu, že převážili to vítězství na svou stranu. Já věřím tomu, že to není rivalita v pravém slova smyslu, je to možná umělecká rivalita a je určitě pěkné, pokud takové souboje, jen na těchto polích – sportovních, uměleckých - budeme zažívat jen tady a nikde jinde," dodal hejtman Petr Kulhánek. 

Všechny soutěžní práce jsou nyní k vidění v rámci doprovodné výstavy, která je umístěna ve foyer budovy A Krajského úřadu Karlovarského kraje, až do 30. dubna 2022. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy