Karlovy Vary: V nemocnici začala demolice pavilonu K (TV Západ)

V pondělí 14. března započala v areálu Karlovarské krajské nemocnice demolice budovy bývalého plicního oddělení, pavilonu K. Akce za 2,3 milionu korun je první částí úvodní etapy rozsáhlého projektu modernizace, tzv. generelu. Již před samotnou demolicí provedla dodavatelská firma demontáž vnitřního zařízení, ale i oken a střechy.

dezinfekce

"My jsme převzali staveniště zhruba před třemi týdny. Budovu jsme kompletně očistili od všech, řekněme, věcí, které by v recyklátu nedělaly dobrotu, jako jsou lepenky, izolaci, sádrokartony, dřevo. Mimo jiné, na základě zprávy Národního památkového ústavu jsme jim zdemontovali víceméně všechny různé artefakty, které si řekli. To znamená od vypínačů, přes různé manometry, elektroměry, částečně i různé štukové výrobky, které byly na fasádách plus uvnitř, prostě o co si řekli, a podařilo se to zachránit, tak jsme jim předali a oni to nějakým způsobem zrekonstruují. Část přijde do muzea, část se odvážela, těch větších prvků – demontoval se celý výtah, pro vaší informaci, který úplně prapůvodní části byly z doby, kdy se to postavilo, některé už byly novější, ale pro ně i sto let stará záležitost je stará – ty jsme naložili a odvezli do muzea do Kyselky, kde to budou nějakým způsobem rekonstruovat a chtějí ho, alespoň částečně zprovoznit, takže doufejme, že něco z toho, co jsme zachránili tady, že se podaří do nějakých dalších budov vrátit zpátky," popsala průběh příprav Gabriela Kočová, ředitelka firmy Marent Demolice s.r.o. 

Kromě viditelné části budovy dojde i na sklepní prostory.

"Budou se probourávat i sklepní prostory, podlahy a základové konstrukce. Materiál se bude recyklovat v místě drtícím zařízením na frakci 0,63 s tím, že částečně bude materiál použit zpět do zásypu těch sklepních prostor, plus potom už je vyhlášena soutěž na rekonstrukci objektu L a část toho materiálu bude ponechána pro rekonstrukci objektu L," nastínila postup Kočová. 

S ohledem na nemocniční areál budou demoliční i recyklační práce trvat vždy jen od 8 do 16 hodin a to nejdéle 10 dní. Na místě pavilonu K vznikne dočasná manipulační plocha, která se v budoucnu změní na park. Pod demolovanou budovou se nachází pavilon L, který bude rekonstruován. Vzniknou prostory transfuzní stanice včetně zázemí a laboratoří pro zpracování krve a plazmy, dále zde budou nové prostory pro administrativu, sklady a technické provozy.

"Po rekonstrukci budovy L budeme moci lidi a veškerý personál a provoz budovy G přemístit do budovy L a jakmile se toto učiní, potom bude část demolice a to bude ta největší, a to je pavilon G. Pavilon G je tzn. THP hospodářství, tzn. jsou tady sklady, je tam údržba, nádvorní četa, fakturační oddělení, personální oddělení a BMI oddělení. Místo pavilonu G má vzniknout kompletně nový pavilon medicíny, tzn. mají tam být oddělení jako kardiologie, komplexní onkologické centrum, gastroenterologie, nové interní oddělení, traumatologie a neurologie," popsal další plány technický ředitel Martin Čvančara.

V rámci Generelu Karlovarské krajské nemocnice má být nainvestováno 2,9 miliardy korun, a to ve dvou etapách až do roku 2030.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy