Karlovy Vary: V KKN se chystá rekonstrukce pavilonu L (TV Západ)

Projekt dvouetapového Generelu Karlovarské krajské nemocnice, jehož hlavním cílem je postupná rekonstrukce a modernizace, pokračuje další částí 1. etapy. V nedávno proběhlém výběrovém řízení na rekonstrukci objektu L se výrazně promítla nejistota stavebního trhu.

dezinfekce

"Soutěžily čtyři firmy. Předpokládaná hodnota zakázky byla zhruba 205 milionů korun, vysoutěžila se za 275, tzn. o 70 milionů korun dráže. My to přičítáme tomu velkému pohybu cen, které dnes vládnou stavebními trhu, nejistotě stavebních firem v tom, jestli vůbec stavební materiály dokáží získat, jestli dokáží dodržet termíny atd.," uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Dalibor Blažek.

Rada Karlovarského kraje schválila výsledek výběrového řízení a uložila pokračovat v realizaci.

"To je vždycky na zvážení, nicméně zkušenosti které máme, nás vedou k tomu, že opakované výběrové řízení, zvláště v nějaké době, která není úplně jistá, bude dražší a dražší. My nevíme, jak se budou vyvíjet ceny do budoucna. Máme zkušenost takovou, že vždy ty ceny byly vyšší, a proto je ta zásadní otázka v tom, jestli tu nemocnici modernizovat chceme nebo nechceme. Typickým příkladem je Matyáš (krajské zařízení v Nejdku – pozn. redakce), kdy jsme kdysi schvalovali novostavbu formou kytky, přízemní, vycházela na 300 milionů korun a my jsme, protože se nám to zdálo hodně, tak jsme od ní odstoupili, šli jsme do rekonstrukce, která tím, jak se ceny všeho posunuly nahoru, tak dnes budeme dělat rekonstrukci podstatně dráže, než bychom předtím budovali tu novostavbu. A stejně tak se obáváme toho, že pokud odložíme tu revitalizaci nemocnice, že se budeme dostávat do úplně jiných peněz," varoval Blažek. 

První etapa Generelu je rozdělena do dvou částí. Dosud byla uskutečněna demolice pavilonu K, bývalého plicního pavilonu. V pavilonu L, kterému přibude jedno patro, se bude nacházet transfuzní stanice včetně zázemí a laboratoří pro zpracování krve a plazmy. Dále zde budou nové prostory pro administrativu, sklady a technické provozy včetně napojení na technickou a dopravní infrastrukturu. Součástí projektu jsou také  parkovací plochy, terénní a sadové úpravy včetně kácení stromů a náhradní výsadby.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy