Karlovy Vary: Primátorkou se stala Andrea Pfeffer Ferklová (TV Západ)

Symbolickým předáním primátorského řetězu převzala v úterý 13. listopadu funkci Andrea Pfeffer Ferklová z Hnutí ANO 2011 od končícího Petra Kulhánka z Karlovarské občanské alternativy. Nová primátorka statutárního města Karlovy Vary získala 26 z celkových 35 hlasů v městském zastupitelstvu.

dezinfekce

Třiadvacetičlennou koalici tvoří spolu s Hnutím ANO 2011 také Karlovaráci a ODS. 

„Koaliční smlouvu zveřejníme a tak, jak jsme vám slíbili, jednotlivé body, programové prohlášení a priority dáme do sta dnů od toho, co nastoupíme na radnici,“ uvedla bezprostředně po zvolení nová primátorka. 

První náměstkyní primátorky byla zvolena Hana Zemanová (Karlovaráci). V gesci bude mít školství a majetek města. Funkci náměstka pro dotace, strategie a sociální věci bude vykonávat Tomáš Trtek (ANO). Petr Bursík (ODS) jako třetí náměstek primátorky, bude mít na starosti investice. Další dva uvolnění, tedy placení, radní budou Josef März (Karlovaráci) pro kulturu a Martin Dušek (ANO) pro dopravu a životní prostředí. Devítičlennou Radu města doplnili Lubomír Kovář a Hana Žáková (oba ANO) a Pavel Bouška (Karlovaráci).

„Je potřeba rozdělit pozice tak, abychom byli schopni plnohodnotně fungovat. To, že bylo zmíněno zejména navýšení finančních prostředků je o tom, že najdeme úsporu někde jinde tak, aby to město a občany nestálo žádné peníze navíc,“ vysvětlila Ferklová.

Nárůst počtu placených funkcí kritizuje opozice.

„Myslím si, že tak, jak fungovalo vedení města, tzn. primátor a tři náměstci, bylo naprosto dostačující. Byly doby, kdy jsme fungovali s dvěma náměstky a myslím si, že to nebylo na činnosti města vidět. Dva noví uvolnění radní jsou podle mého nadbyteční. Ať už je to odbor dopravy a životní prostředí, kde je to z 95 % státní správa. Doteď moc nevím, co ten člověk bude dělat. Stejně tak pan dr. Merc, který je výborný doktor, ale je znám jeho poměrně chladný vztah ke kultuře, tak nevím, zda je to úplně ta správná varianta,“ vznesl pochyby opoziční zastupitel a bývalý primátor Petr Kulhánek.

Volba primátora, náměstků a členů Rady města proběhla namísto tradiční tajné volby aklamací, tedy bylo vidět, jak kdo hlasoval. 

„Protože jsme byli rozhodnuti a tak jsme se i rozhodli, že půjdeme aklamací, abychom věděli, a myslím si, že  nikdo, jak z našeho zastupitelského klubu, tak ani z koaličních partnerů nemá důvod, aby v případě, že nesouhlasí, ten návrh projevil i tím, že je to viditelné,“ komentovala rozhodnutí Ferklová.

Novou primátorku čeká řada neodkladných úkolů. Při přebírání agendy spolupracovali s dosavadním vedením města.

„My jsme s panem primátorem seděli minulý týden. Snažil se mi předat některé věci, které jsou důležité, které bychom měli začít okamžitě řešit. Sami víte, že jsme několikrát jednali o tom, že nás tíží krematorium. Takže už tento týden ve čtvrtek mám jednání ohledně krematoria, ohledně karlovarského letiště, to zde ještě dnes uslyšíte, protože byla sepsána petice proti tomu, aby se zde rozvíjela letecká škola. Takže si myslím, že kromě toho, že ten řetěz je docela těžký, tak snad to všechno zvládnu,“ vyslovila naději primátorka.

Ve své úvodní řeči poděkovala také bývalému vedení.

„Dovolte mi z této pozice ještě poděkovat bývalému panu primátorovi a také bývalému vedení města za odvedenou práci a novým zastupitelům popřát, aby si uvědomili, že právě občan je ten, který nás sem na zastupitelstvo poslal, takže právě pro něj bychom měli pracovat. Mockrát vám děkuji a těším se na spolupráci s vámi,“ dodala Ferklová. 

Rozpočet má sice již několik týdnů nové vedení k dispozici, ale do předpokládaného lednového schválení poběží město v rozpočtovém provizoriu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy