Karlovy Vary: Při sjednávání internetového bankovnictví využili důvěřivosti poškozeného

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání tří mužů ve věku 20, 24 a 20 let, které obvinili ze spáchání přečinu podvod ve formě spolupachatelství.

dezinfekce

Podvodného jednání se měli dopustit tito tři muži koncem února 2019 v Karlových Varech. Po předchozí vzájemné domluvě využili důvěřivosti poškozeného 20letého muže, který toho dne před jedním z obviněných mužů sjednával zřízení internetového bankovnictví. Přihlašovací údaje k účtu si jeden z obviněných mužů měl zapamatovat a následně se měl díky poskytnutým mobilním datům od 24letého spolupachatele k účtu přihlásit. Vzápětí měl zadat příkaz k převodu finanční hotovosti. Autorizoval jej zadáním správného potvrzujícího kódu, který poskytl nevědomky sám poškozený. Jeden z obviněných mužů měl svou platební kartu s převedenými penězi poškozeného předat svému spolupachateli. Ten z bankomatu provedl výběr převedených necelých 50 000Kč, které si měli následně rozdělit.

Všem mužům hrozí za podvodné jednání v případě prokázání viny až dvouletý trest odnětí svobody.

Upozornění:
Z bezpečnostních důvodů, zejména s ohledem na prevenci případného zneužití, policie doporučuje zřizovat či spravovat svůj účet a internetové bankovnictví ze svého mobilního zařízení či počítače, a to v soukromí. Nesdělujte v žádném případě PIN kód jiné osobě a nemějte jej napsaný u kreditní karty v peněžence.

pprap. Eva Valtová
nprap. Bc. Zuzana Týřová

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy