Karlovy Vary: Pokračují přípravy stavby a rekonstrukce střední keramické školy

Krajští radní během svého posledního zasedání schválili přípravu žádosti o dotaci na realizaci strategického projektu „Rekonstrukce a modernizace Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské Karlovy Vary“ v rámci výzvy Operačního programu Spravedlivá transformace. Většinu nákladů, které jsou stanoveny maximálně na 1,5 miliardy korun, pokryje právě podpora z Evropské unie, kraj pak ze svého rozpočtu vyčlení částku 400 milionů korun.

dezinfekce

Účelem přestavby „keramky“ je zkvalitnění formálního i neformálního vzdělávání a poskytování služeb, jež pomohou v přeměně regionu na úrovni společenské, ekonomické i environmentální.

„V současné chvíli se tvoří projektová dokumentace, což u takto náročných a velkých staveb trvá i několik let. Nyní jsme zhruba v polovině celého procesu. Fyzická realizace projektu by měla začít koncem roku 2024, a pokud nenastanou žádné nepředvídatelné komplikace, tak by žáci měli školní rok 2027/2028 absolvovat již ve zbrusu nové budově,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání, školství a mládeže, tělovýchovy a sportu Jindřich Čermák s tím, že výuka žáků nebude v průběhu stavebních úprav přerušena.

Projekt zahrnuje demolici objektu z 60. let a obytné budovy pro učitele. Dále rekonstrukci a obnovu historické části školy, na kterou bude navazovat nová budova včetně komunikací, venkovních ploch, zeleně a oplocení. Počítá se také s vytvořením kompetenčního centra pro tradiční obory se zaměřením na sklo, keramiku a porcelán a Centra designu.

Vzdělávací komplex nabídne moderní zázemí až pro 540 žáků, což je o 170 žáků více než je aktuální maximální kapacita. Vedle sekundárního vzdělávání budou díky projektu rozvíjeny i další formy studia, jakými je například vzdělávání celoživotní nebo rekvalifikační podporující uplatnitelnost místní pracovní síly. Rovněž zde vzniknou prostory výstavní galerie, auly, kavárny nebo sportoviště pro kulturní a komunitní aktivity.

Zdroj: Krajské listy


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy