Karlovy Vary: Opravené Císařské lázně se otevřou v půlce června (TV Západ)

Poslední prohlídka stavby Císařských lázní pro média se uskutečnila ve čtvrtek 4. dubna za účasti vedení Karlovarského kraje, dotčených odborů i dodavatelských firem.

dezinfekce

Během zhruba hodinu trvající návštěvy s výkladem si účastni měli možnost prohlédnout nejzajímavější části této národní kulturní památky, jejíž otevření pro veřejnost se blíží. 

„Slavnostní zahájení je plánováno na tři slavnostní večery 15. 16. a 17. června. Patnáctého a 16 je to pro pozvané hosty,  15. zejména řekněme taková veřejná generálka pro všechny, kteří se na té rekonstrukci podíleli, plus někteří další. Šestnáctého je ten slavnostní hlavní večer, který bude přímým přenosem přenášen na ČT Art. Jeho dramaturgie nebo dramaturgie všech tří večerů bude stejná. Bude to využití videomappingu v Atriu, bude to představení v choreografii a dramaturgii bratří Cabanů. Moderátorem večera bude Marek Eben a celý ten slavnostní večer bude zakončen koncertem Karlovarského symfonického orchestru. Ten poslední slavnostní večer 17., ten bude volně k dispozici veřejnosti v předprodeji,“ uvedl chystané zahajovací večery hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Ihned poté bude kdysi slavný lázeňský dům zpřístupněn pro návštěvníky. 

„Nejprve v nějakém provozu ve zkušebním režimu a od začátku prázdnin pak pojedeme víceméně naostro. V tuhle chvíli bude hotová celá budova, takže budeme ukazovat budovu jako celek, jako národní kulturní památku, a to jak v rámci volných, tak v rámci komentovaných prohlídek. Další součástí té náplně pak budou přibývat v průběhu roku. Už teď víme, že koncem léta, začátkem podzimu bude dokončená moderní lázeňská expozice, která bude významnou náplní Císařských lázní. A samozřejmě pak společně s tím budou přibývat i další prostory nebo zabydlovat se další prostory, ať už prostor Infocentra nebo prostor kavárny. Jako významnou součást stavby vnímáme prostor knihovny ve třetím nadzemním podlaží, kde jsme společně teď byli. To je prostor, který byl zamýšlený jako badatelna. My ho vnímáme hodně jako takový multifunkční malý sál, to znamená prostor pro přednášky, semináře, literární večery, výstavy, malé koncerty. A v tuto chvíli jednáme i o tom, že by tam byla umístěná část archivních a obrazových sbírek věnovaných právě lázeňství a Karlovarskému kraji,“ vysvětlil vedoucí návštěvnického provozu Císařských lázní Miloš Běhlohlávek. 

Stavba, při které byla investována jedna miliarda 400 milionů korun zahrnující mimo jiné úpravy atria s vestavbou koncertního sálu, mobiliář nebo výstavní prostory, skončila k poslednímu březnu letošního roku. Od 1. dubna probíhají přejímky prací a odstraňování vad a nedodělků.

„Souběžně probíhají ostatní zakázky Karlovarského kraje, jako například vestavba koncertního sálu. Její dokončení je plánováno na příští týden podle smlouvy. Pak tady máme další smluvní závazky, jako například restaurování obrazu, které se také dokončuje. Tam smluvní termíny jsou do června. Původní smlouva o dílo na rekonstrukci byla vysoutěžená za 820 milionů korun včetně daně. Momentálně máme navýšené stavební práce o zhruba 100 milionů korun včetně daně. A to díky novým nálezům historických prvků, ale i díky nějakým změnám, které jsme považovali v průběhu rekonstrukce za vhodné uskutečnit,“ přiblížila vedoucí odboru řízení projektů Karlovarského kraje Květa Hryszová. 

Unikátní vestavba za 140 milionů korun sloužící jako víceúčelový sál pro tři stovky diváků, má inovativně řešenou zvukovou úpravu. Mnohatunovou konstrukci stojící na šesti podpěrách postupně spustili pracovníci do prostoru pomocí jeřábu a poté ji na místě sestavují. Nad atriem mezitím vznikla neméně zajímavá kovová střecha. 

Kromě stavby samotné se provádí úpravy okolí Císařských lázní, především ve směru k Sadům Karla IV., kde má postupně vzniknout návštěvní korzo směřující k Vřídlu. 

Část prostor využije také letošní filmový festival, ale s projekcemi se počítá až od dalšího ročníku. Parkovací místa pro návštěvníky budou u Galerie a ve Slovenské ulici. Na větší akce se předpokládá využití kyvadlové autobusové dopravy z parkoviště KOME. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy