Karlovy Vary: Odchytové zařízení na divočáky bylo instalováno v Drahovicích

Lázeňské lesy Karlovy Vary umístily v úterý 25. ledna v Drahovicích odchytové zařízení na prasata divoká. Městská část je pro divočáky oblíbenou lokalitou, kam se pravidelně vrací nejen v noci, ale občané se tu s nimi setkávají běžně i přes den. Okolí pasti bude označeno výstražnými cedulemi, přesto je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby se ke kleci nepřiblížili volně pobíhající psi nebo děti. Do zařízení i v jeho okolí bude pravidelně kladena návnada. Odchycený divočák bude usmrcen. Pokud se sys

dezinfekce

„Prasata divoká lovíme v lese i ve městě v průběhu celého roku, spolupracujeme s městskou policií, která nás o výskytu zvířat informuje, na podzim se konala naháňka, přesto nejsme ve snižování stavu divočáků tak úspěšní, jak bychom si představovali,“ vysvětluje ředitel lázeňských lesů Stanislav Dvořák. „Občané nám pravidelně zasílají fotografie rozrytých trávníků a zprávy, že se divočáci nebojí do města zavítat za bílého dne.“ „Obyvatelé městských částí sousedících s lesem mají z divočáků strach, a navíc se zvyšují škody na majetku města, v parcích a travnatých plochách,“ doplňuje náměstek primátorky Petr Bursík.

Odchytové zařízení je vhodné pro redukci stavu divočáků ve městě

Odchytové zařízení je tedy dalším krokem pro snížení početnosti prasat divokých, který doplní pravidelný individuální lov a společné naháňky. Jde o bezpečnou metodu vhodnou pro městské prostředí. Prvním místem v Karlových Varech, kde bylo zařízení na zkoušku umístěno, je nad zahrádkářskou kolonií v Drahovicích. „V chytáku a jeho okolí budeme pravidelně krmit, abychom zvířata nalákali,“ upřesňuje ředitel. „Pokud se postup v Drahovicích osvědčí, vybereme i další lokality, které jsou divočáky pravidelně navštěvovány.“

V okolí pastí je třeba dbát zvýšené opatrnosti

V blízkosti chytáku budou umístěny informační cedule. „Apeluji na občany, aby se k odchytovému zařízení nepřibližovali, nepouštěli na volno své psy a hlídali děti, aby nedošlo ke spuštění padacích dveří,“ zdůrazňuje náměstek Bursík. Lokalita s odchytovým zařízením bude navíc monitorována. Tím se minimalizuje riziko poškození pasti, a hlavně zkrátí doba pobytu zvířete na minimum. Odchycený divočák bude usmrcen.

Problémům s divočáky lze předcházet

Prasata divoká vyhledávají intravilán obce zejména z důvodu snadné dostupnosti potravy. V okolí popelnic, ale i v blízkosti zahrádkářských kolonií totiž nacházejí dostatek biologického materiálu.Navíc jsou z lesů často vytlačována návštěvníky se psy. „Zvěř nemá dostatek klidu na sběr potravy a odpočinek, a tak se stěhuje na sídliště a hledá nový životní prostor,“ doplňuje ředitel. 

Les je intenzivně využívaný celoročně a často i v noci, kdy sem zavítají například běžci s čelovkami. Prasata, jako původní obyvatelé lesa, tak nemají prostor pro klidné hledání potravy, ani odchov mláďat.

Nebezpečí hrozí zejména psům

Ačkoliv je prase divoké velmi vitálním a silným zvířetem, přímému střetu s člověkem se vyhýbá a upřednostní útěk. „Pokud narazíte na bachyni se selaty, bachyně hrozivě vrčí, aby zaujala vetřelce a dala selatům prostor pro ústup,“ popisuje ředitel lázeňských lesů. Problémem je volně puštěný pes, kterému se divočák může bránit a vážně ho zranit.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy