Karlovy Vary: Na Linhartu vykupují lesní plody pro zvířata (TV Západ)

Přírodní centrum Svatý Linhart u Karlových Varů je oblíbeným cílem řady návštěvníků ze širokého okolí. Zdejší lanové centrum, kavárnu i rozlehlou oboru navštěvují především rodiny s dětmi. A těm je také určená nová iniciativa, která zároveň může na chvíli pomoci najít jiný program než zvládání distanční výuky a nedostatečné možnosti setkávání.

dezinfekce

„My jsme chtěli jít naproti situaci, která nastala, kdy jako rodič a zároveň jako ředitel Lázeňských lesů, se potýkám samozřejmě s problémem jak vymyslet program pro ratolesti. Vím, že tento problém má spousta lidí. Takže jsme operativně s podporou vedení Karlových Varů vymysleli variantu, že v naší kavárně, kde fungujeme na principu výdeje z okénka, tak zprovozníme i výkupní místo pro plody, které mohou děti, ale i dospělí s dětmi sbírat či prarodiče. Toto jsme skloubili. Takže od 11:00 do 16:00 hodin, zde v kavárně na Linhartu funguje výkupní centrum na tyto plody, které následně využijeme na osev v našich lesních školkách a i jako krmení pro naši zvěř. Máme zde tři obory, kde jsou jeleni Dybowského, daňci a divočáci. Určitě tím hlavním smyslem není, aby z toho děti měly finanční užitek, ale abychom děti zaměstnali a ukázali jim, jaké další využití pro plody máme, že to slouží jako krmení pro zvěř, ale i pro výsadbu – pro předpěstování sazenic, semenáčků a výsadbu nového lesa. Sběr pak bude navázán na další akce, které jsme započali, zde pořádat. V dalším roce v nich plánujeme pokračovat. A pak zde dětem a lidem, kteří se podílejí na sběru plodů, ukážeme cestu od síje po předpěstování semenáčků, sazenic až po výsadbu,“ přiblížil nápad a výzvu ředitel Lázeňských lesů Stanislav Dvořák. 

Při jarním omezení kvůli covidu zaznamenali na Linhartu zvýšený zájem návštěvníků a nejinak tomu je i nyní na podzim při druhé vlně. Hlavní je dodržovat návštěvnický řád a pořádně si užít vycházku v zajímavém prostředí s čistým vzduchem.

„Linhart považujeme jako výchozí místo na procházky. Máme zde nádoby na tříděný a směsný odpad. Jediné, co po návštěvnících chceme, aby neodhazovali odpadky. Umožníme zde lidem zaparkovat, podívat se na zvířata, navštívit kavárnu, využívat naše lesní cesty, přitom opravdu mohou sbírat plody – žaludy, bukvice, kaštany či lípu. Dále si mohou nasbírat houby. Jsme za to rádi. A samozřejmě jsme pak rádi, když nám ty plody přinesou a my je od nich vykoupíme. Bereme to jako zábavu pro děti, vyplnění volného času, aby neseděly u počítačů a mobilních telefonů a měly důvod do toho lesa jít,“ dodal Dvořák. 

Podrobné a aktuální informace k areálu Svatý Linhart najdete na stránkách Lázeňských lesů Karlovy Vary www.llkv.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy