Karlovy Vary: Město má nové minibusy

Dopravní podnik Karlovy Vary může díky získání finančních prostředků z dotačního titulu Integrovaný plán rozvoje území (IPRÚ) ve výši 85 % v letošním roce zařadit do provozu nové nízkopodlažní autobusy s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG).

dezinfekce

Jedná se celkem o devět nových autobusů značky Iveco. Pět z nich jsou vozidla o délce 8 metrů, s označením Dekstra bus LEF 38 CNG a další čtyři jsou klasické 12 m linkové autobusy, s označením Iveco Crossway LE CNG, se dvěma dveřmi.

Náklady na pořízení nových vozů činí 45.856.000 Kč, díky dotaci 85 % však Dopravní podnik Karlovy Vary uhradí „pouze“ 6.878.400 Kč. Hodnota Dekstra busu je 3,9 mil. Kč a Crossway LE 6,5 mil. Kč.

Vozidla typu Crossway LE budou určena především pro meziměstské linky, prioritně na trase Karlovy Vary – Ostrov – Jáchymov. Vozidla typu Dekstra budou jezdit na MHD v Karlových Varech a Ostrově.

DPKV provozuje celkem 93 vozů pro zajištění městských hromadných doprav v Karlových Varech a Ostrově, dále provozuje meziměstskou, dálkovou a zájezdovou dopravu. Letošní obnovou vozového parku tak DPKV pokračuje ve 100% obsluze MHD nízkopodlažními autobusy. 

Letos v červnu DPKV už omladil vozový park o další 4 vozidla typu Iveco Crossway LE a 1 vozidlo Iveco Urbanway, všechny na pohon CNG a se třemi dveřmi, určené pro MHD v Karlových Varech. Hodnota zakázky byla 31,6 mil. Kč, z toho podíl DPKV byl ve výši 4,7 mil. Kč, zbylých 26,9 mil. Kč bylo uhrazeno z dotace IPRÚ. 

Předání a prohlídky nových vozidel se zúčastnila i primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová.

„Jsou to úžasná auta, designově i funkčně. Věřím, že pro karlovaráky i návštěvníky bude radost jimi jezdit. Minibusy se skvěle hodí do úzkých ulic centra, projedou i tam, kde mají klasické velké vozy problém se vejít,“ ocenila primátorka.

„Jsem rád, že se daří dopravnímu podniku úspěšně modernizovat vozový park. Je to tak další krok ke zlepšení kvality dopravní obslužnosti v Karlových Varech a okolí. DPKV získal pro rok 2020 na obnovu vozového parku dotaci ve výši 65,9 milionu korun, ke které přidal z vlastních zdrojů 11,6 milionu a za ně pořídil v letošním roce 14 nových autobusů,“ říká Tomáš Trtek, náměstek primátorky, do jehož gesce DPKV spadá.

„MHD v Karlových Varech zajišťuje 58 autobusů, z nichž 40, tedy 69 % je nízkoemisních, na pohon CNG, zbylých 28 pohání diesel. Průměrné stáří vozového parku na karlovarské MHD je 6 let. I do budoucna počítáme s pravidelnou obnovou vozového parku, abychom našim cestujícím zajistili kvalitu a pohodlí,“ dodává Jiří Vaněček, předseda představenstva Dopravního podniku. 

„Nové vozy přinesou cestujícím několik příjemných technických řešení, které usnadní cestování. Patří sem pohodlí při nástupu díky nízkopodlažnímu vstupu, společně s dalším snížením nástupní plochy v zastávce. Uvnitř vozu cestující jistě ocení obrazovku s grafikou zastávek, klimatizaci nebo například porty USB,“ uvedl Lukáš Siřínek, místopředseda představenstva pověřený řízením společnosti.

Vozidla jsou rovněž vybavena kamerovým systémem a automatickým počítáním cestujících.

DPKV plánuje i v dalších letech pokračovat s obměnou vozového parku s využitím dotačních prostředků z Evropské unie a ze státního rozpočtu.


Zdroj: Jak Kopál, tiskový mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
25.09.2020 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy