Karlovy Vary: Krajská knihovna zřídila semínkovnu (TV Západ)

Krajská knihovna v Karlových Varech v rámci environmentální dne zahájila činnost tzv. Semínkovny. Iniciativa Semínkovna vznikla v České republice v roce 2015 na podporu svobodného sdílení osiva, semenaření a přírodního zahradničení.

dezinfekce

Vzorem jí byly francouzské a americké projekty dle hesla „Sázej, sklízej, sdílej“ a zájemci ji najdou v A-klubu knihovny.

„Jsme se domluvili s kolegyněmi a kdo má zahrádku a přebytky, tak jsme přinesli a nasemínkovali jsme. Takže takovou výpomocí tady. Kdokoliv může přijít a vybrat si ze semínek to, co se mu bude hodit, líbit a co by potřeboval na zahrádku nebo vysadit si. A zase naopak může přinést něco, co na zahrádce vypěstuje ze semínek, z kytiček. My to opět nasemínkujeme pro druhé. Takovou formou výměnnou to vlastně funguje. Ale může si vzít a nemusí nic nosit. To záleží na každém,“ uvedla vedoucí A-klubu Romana Vlčková.

Výhodou je, že semínka budou bez chemického ošetření. Pro knihovnu to není první služba založená na sdílení.

„V hale má, kdokoliv přijde, možnost z knížek, které jsou odepsané nebo z darů, jsou tedy volně přístupné, si knížku vzít. A zase může přinést a vyměnit to, co už má přečtené nebo už mu to doma leží a nepoužívá ty knihy už,“ popsala Vlčková.

Fungování A-klubu v knihovně má řadu dalších okruhů. Ceněný je zejména fond komiksů, manga nebo  knih žánru sci-fi a fantasy. Zájemci zde najdou hudební CD včetně mluveného slova, DVD s filmovými hity a pohádkami, ale také kompletní soubor Zlatého fondu české kinematografie. Mládež může ve zdejším koutku hrát společenské stolní hry nebo si některé zapůjčit domů. 

Pro milovníky retra mají v knihovně LP desky a kazety. Nechybí knihy o hudbě, noty, časopisy o hudbě a počítačích. Bližší informace najdete na stránkách www.knihovnakv.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy