Karlovy Vary: Hvězdou Jazzfestu bude legendární Ray Green

Americký zpěvák a multiinstrumentalista Ray Greene, který působil mimo jiné v legendární soulové kapele Tower of Power a ve skupině rovněž legendárního kytaristy Carlose Santany, bude hlavní hvězdou jubilejního 40. ročníku mezinárodního jazzového festivalu JAZZFEST KARLOVY VARY 2023.

dezinfekce

Festivalové koncerty představují širokou škálu hudebních směrů zaměřených na moderní jazz a jeho fúzi s jinými žánry. Letošní JAZZFEST pořádá po čtyřiadvacáté společnost Jazzový kruh v čele s hudebníkem Milanem Krajícem, tradičně s podporou  Města Karlovy Vary a Karlovarského kraje. Záštitu JazzFestu poskytli primátorka města Karlovy Vary Ing. Andrea Pfeffer Ferklová, MBA a hejtman Karlovarského kraje Ing. Petr Kulhánek. 

Říjnová pestrost stylů a Ray Greene v divadle

   Festival zahájí 7. října v kině Drahomíra speciální díl cyklu Poezie & Jazz, který se uskuteční v rámci festivalu už po páté. Čtení básní a jazzových textů v podání Poetické skupiny Drahomíra se bude střídat s živou produkcí skupiny Jazz Apetit. Poté vystoupí česká fusionová kapela Los Quemados založená baskytaristou Filipem Spáleným, jejíž hlavní devízou je originalita vlastních skladeb a vysoká úroveň instrumentální zdatnosti, energie a celkové sehranosti.

   Hlavní festivalový koncert s hvězdným Rayem Greenem se uskuteční 9. října v Karlovarském městském divadle. Greene, absolvent  světově proslulé Berklee College of Music, vystupoval a nahrával s mnoha nejúspěšnějšími a nejvlivnějšími jmény na poli popu, funku a soulu, např. s Arethou Franklin, Natalií Cole, Isley Brothers či Rickem Jamesem. Dva roky byl členem legendární soulové kapely Tower Of Power, která si jej vybrala jako hlavního zpěváka a trombonistu. Poté byl požádán, aby se připojil ke kapele slavného kytaristy Carlose Santany, kde působí jako jeden ze dvou hlavních zpěváků, trombonista a hráč na perkuse. Santanova hudba je pro Greena vynikající příležitostí dokázat své schopnosti vokální i instrumentální.

   Vedle toho Greene vydává i sólová alba, zatím poslední, čtvrté, s názvem Stay vyšlo v tomto roce. Na jeho podporu absolvuje zpěvák své vůbec první samostatné turné po Evropě. 

   Jako předkapela vystoupí jazz-fusionové těleso Jazz Fancies vedené výtečným saxofonistou Milanem Krajícem. V osmičlenné kapele působí renomovaní hudebníci z celé republiky, včetně trumpetisty Miroslava Hloucala, který spolupracoval či spolupracuje nejen s předními hráči české jazzové scény, ale na pódiích se setkal též se světovými legendami, a mladé talentované zpěvačky Petry Brabencové.  

   Na komornějším koncertě 14. října v Galerii umění se představí Kristina Barta Quartet, skupina vedená mezinárodně uznávanou českou pianistkou a skladatelkou Kristinou Barta. Kvartet vystupuje v současnosti se světově uznávaným slovinským v New Yorku žijícím saxofonistou Jure Puklem. Rytmickou část kapely tvoří slovenský baskytarista Peter Korman a český bubeník Marek Urbánek. Poté vystoupí Doug Hammond Trio, jehož hlavní protagonista, americký bubeník, skladatel a básník Doug Hammond se v minulosti již na JazzFestu představil. Hammond ve své bohaté kariéře spolupracoval se světovými jazzovými jmény, mezi něž patří např. Sonny Rollins, Charles Mingus, Ornette Coleman, Nina Simone, Earl Hooker, James Blood Ulmer a mnoho dalších. Nyní představí své trio, které spolu s ním tvoří skvělý italský trumpetista Mirko Cisilino a Nikola Matošić, jeden z nejlepších slovinských kontrabasistů své generace. Výsledkem je hudba přinášející nové podoby swingujícího, bluesujícího jazzu a balad.

Listopadové loučení a prosincová Mše za mír   

   Goodbye Blue Condition je název koncertu na rozloučenou, kterým 11. listopadu v sále Kina Drahomíra ukončí svou existenci karlovarská bluesrocková skupina Blue Condition. Vznikla v roce 1997 a od své premiéry pravidelně vystupovala v mnoha rockových i jazzových klubech a na jazzových festivalech. V začátcích repertoár vycházel především z chicagského blues, postupně se v něm objevily i jazzové standardy hrané s rockovým drajvem. Na koncert si kapela přizve řadu hostů, kteří v minulosti se skupinou působili. 

   Festival uzavře 7. prosince koncert Karlovarského symfonického orchestru v Grandhotelu Pupp. Uvede Koncert pro violoncello a dechový orchestr rakouského klavíristy a skladatele Friedricha Guldy, kterého v 50. letech minulého století zásadně ovlivnilo setkání s jazzovou hudbou. Jako sólista se představí koncertní mistr Martin Ondráček, KSO bude řídit jeho šéfdirigent Ondřej Vrabec.

   Ve druhé části zazní pod vedením dirigenta a sbormistra Jana Rezka mše velšského skladatele a hudebníka Karla Jenkinse The Armed Man: A Mass for Peace. Protiválečné dílo s podtitulem Mše za mír založené na katolické mši, kterou Jenkins zkombinoval s dalšími zdroji, zejména lidovou písní z 15. století „L'homme armé“, bylo v době vzniku věnováno obětem kosovské krize. Představí se pěvečtí sólisté a šest pěveckých sborů v čele s Karlovarským pěveckým sborem.

www.jazzfest.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy