Karlovy Vary: Drahomíra zve na dvě výstavy

Galerie Drahomíra Vítězná 50, 360 09 Karlovy Vary

dezinfekce

Galerie Drahomíra
Vítězná 50, 360 09 Karlovy Vary
tel. 353 222 963, URL: http://www.kinodrahomira.cz
otevřeno: po – pá 11 – 20, so – ne 14 – 20 hodin
vstup dobrovolný

12. 4. - 12. 6. 2017
Marek Filip, Milan Frič - Duše lesa
výstava vitráží, výrobků ze dřeva, kůže a kostí a fotografií tetování
Vystavené výrobky a předměty spojuje svět a život lesa a vnímání přírody v její komplexnosti v souladu se šamanskými tradicemi a kulturou. Vedle vitráží Milana Friče se prezentuje Marek Filip šamanskými bubny, dřevěnými výrobky, zvířecími lebkami s ornamenty představujícími princip a řád, který člověka převyšuje. Vystavené předměty doplňují fotografie tetování, které se používanými ornamenty (i tetovací technikou) obracejí k tetování přírodních národů.

Vše vystavené souvisí se základním koloběhem zrodu, žití a zániku, přičemž smrtí nic nekončí. Smrt je pouhým přechodem z jednoho příběhu do druhého. Výstava je vyjádřením úcty k přírodě a vazby na ni.
Vernisáž 12. dubna v 17 hodin.

13. 4., 18 hodin
Poezie & Jazz: Anna Barkovová - Osm hlav šílenství
V pokračování cyklu uvede Poetická skupina Drahomíra a hudební skupina Jazz Apetit čtení z knihy Osm hlav šílenství, která poprvé v češtině představuje dílo ruské básnířky Anny Barkovové (1901–1976). Kniha je výborem přinášejícím poezii, prózu, deníky a korespondenci autorky, jejíž dílo mohlo být postupně objevováno doma i v zahraničí teprve po pádu sovětského režimu. Autorka kvůli své tvorbě strávila mezi roky 1934 až 1965 více než dvacet let života v sovětských gulazích a další léta v mezidobí ve vyhnanství. Od konce dvacátých let mezi její hlavní témata patřil hladomor, zatýkání a všeobjímající strach. Pozdější poezie psaná v lágru a ve vyhnanství nabývá niternější, reflexivní podoby, básnířčino alter ego se stává zpodobněním celé historie Ruska. V próze, psané především ve vyhnanství, zachycuje Barkovová podstatu zla, diskutuje se svými postavami o smyslu existence a zobrazuje jejich vykořeněnost a nesvobodu.

Zdroj: Lev Havlíček, PR aktivity



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy