Karlovy Vary: Dopravní soutěž praktických a speciálních škol

Ve čtvrtek 22. června 2017 proběhla v Centru zdraví bezpečí v Karlových Varech dopravní soutěž Mladý cyklista, na kterou přijelo téměř padesát soutěžících žáků praktických a speciálních škol z Nejdku, Karlových Varů, Mariánských Lázní, Ostrova a Bochova.

dezinfekce

Vyhlašovatelem soutěže je Ministerstvo dopravy - BESIP, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Policejní prezidium. Soutěž připravili zástupci praktických škol, Policie České republiky, Městské policie Karlovy Vary, BESIPu a Asociace záchranný kruh. Při soutěži pomáhali žáci a žákyně středních škol z Karlových Varů.

Soutěžících byli rozděleni do několika družstev podle kategorií. Družstva byla čtyřčlenná, dvoučlenná a do soutěže se zapojili i žáci na vozíčkách.

Stejně tak jako u základních škol plnili soutěžící několik disciplín – test z pravidel provozu na pozemních komunikacích, jízdu na dopravním hřišti podle pravidel provozu na pozemních komunikacích, jízdu zručnosti a také zásady poskytování první pomoci. Jednotlivé disciplíny odpovídaly požadavkům na znalosti a schopnosti žáků základních škol se speciálními zdravotními potřebami. Soutěžní disciplíny a jejich plnění vycházelo z propozic vydaných MD-BESIP pro dopravní soutěž.

Pozvaní hosté z Krajského úřadu Karlovarského kraje paní Přibylská, pan Koča a pan Novotný se účastnili celého dne i závěrečného vyhlášení těch nejlepších, kterým také předali ceny. 

Výsledky soutěže byly dány součtem trestných bodů jednotlivých členů družstev.

V kategorii 1A – kde soutěžili žáci ve věku od 10-12 let se na prvním místě umístilo družstvo ZŠ Mariánské Lázně, druzí byli z Ostrova a třetí místo získali žáci ze ZŠ a SŠ Karlovy Vary.

V kategorii 2A soutěžili žáci ve věku 13-16 let, v této kategorii byly nejúspěšnější děti z Nejdku, druzí byly Ostrovští a děti z Bochova, třetí místo patřilo ZŠ v Mariánských Lázních.

Kategorii 1B tvořila dvě dvoučlenná družstva, zde měli soutěžící stejný počet trestných bodů, umístili se tak na stejném, krásném prvním místě.

V kategorii 2B bylo pořadí úspěšných škol: Mariánské Lázně, Ostrov, Karlovy Vary, nejmenší počet trestných bodů byl 20, nevyšší 95.

Velmi dobrých výsledků dosáhly děti na vozíčkách, František Kučaba měl 15 trestných bodů a  Sebastiean Zdeněk Pelzmann docílil minimálního počtu bodů, tedy nedostal žádný trestný bod.

Ne každý soutěžící zvládl teorii i praxi na výbornou. Při jízdě na hřišti podle pravidel provozu na pozemních komunikacích si nejlépe vedli ti, kteří nedostali žádný trestný bod - Miroslav Šimek, Adam Pišta, Jiří Filo, mezi dívkami byly nejšikovnější Michaela Fasselová, Molly Anna Matthews a Anna Wernerová. Tři nejšikovnější tři byli odměněni zvláštní cenou, kterou jim předal vedoucí oddělení Dopravního inspektorátu Karlovy Vary, npor. Mgr. Petr Mareš.

Díky pořadatelům (ZŠ a  SŠ Karlovy Vary, Asociace záchranný kruh, BESIP, Policie ČR a Městská policie) se den vydařil, soutěž se líbila nejen dětem, ale i jejich doprovodu a pedagogům. Všichni už se těší na další ročník.

por. PhDr. Papežová Zdeňka

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy