Karlovy Vary: Do města míří festival Film a architektura

Dne 30. září zavítá do Karlových Varů festival Film a architektura s dokumentem L’Esprit Le Corbusier. Vstup na projekci je zdarma. Festival Film a architektura zavítá v prvním říjnovém týdnu do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela naplňuje letošní téma “Spojení,” poukazující na nezastupitelnou roli architektury nejen coby pojítka lidí, míst a kultur, ale také uměleckých a společenských disciplín.

dezinfekce

„Výběr filmů je jako každý rok tím nejaktuálnějším, co za poslední rok vzniklo v zahraničí i u nás. Jedná se o výjimečné snímky, které budou promítány převážně poprvé a pro svou specializaci častokrát i naposledy, “ říká kurátorka programu Karolína Vacková.

L’Esprit Le Corbusier je vyprávěním režiséra Gillese Couderta o dospívání v největším souboru staveb Le Corbusiera v Evropě v takzvaném Unité d'Habitation ve Firminy. Dokument kombinuje svědectví mnoha současných tvůrců a obyvatel, kteří si každý svým způsobem nárokují vliv a odkaz tohoto revolučního architekta. Film přibližuje tři hlavní urbanistická díla Le Corbusiera – architektonický celek ve Firminy, letní dům Cabanon de Roquebrune a známou bytovou jednotku Cité Radieuse v Marseille. Přináší výjimečné obrazy těchto míst i nepublikované archivní záběry každodenního života 70. let.

Festival Film a architektura probíhá v Brně, Břeclavi, Hodoníně, Jeseníku, Karlových Varech, Liberci, Mikulově, Nymburce, Olomouci, Ostravě, Plzni, Praze, Řevnicích, Vratislavicích nad Nisou, Vsetíně, Zlíně i slovenských Piešťanech paralelně se Dnem architektury. Ten láká od 1. do 7. října festival na 300 akcí v osmi desítkách měst a obcí v České republice i na Slovensku. Bohatý a zdarma přístupný program nabízí na výběr z exkurzí do běžně nepřístupných budov, procházek, cyklovyjížděk, výlety vlakem či lodí s odborným výkladem, ale také z přednášek, filmových projekcí, výstav i workshopů. Na začátku října se pod heslem Hurá dovnitř! otevřou veřejnosti běžně nepřístupné budovy.

V rámci festivalu Den architektury v Karlových Varech můžete navštívit audiovizuální výstavu probíhajícího letošního a ukončeného loňského ročníku soutěžní přehlídky nejlepších architektonických realizací na území České republiky Česká cena za architekturu. 

Dne 1. října proběhne druhá edice události Antity.one.Default v prostorách bývalé Obřadní kaple v Drahovicích, 2. října můžete korzovat městem s výkladem památkáře Luboše Zemana z Národního památkového ústavu, zajít na představení  V hlubinách Sargasového moře, nebo se vydat 3. října na prohlídku Grandhotelu Pupp s jeho ředitel Jindřichem Krauszem.

Spolek Kruh, zakladatel festivalů Den architektury a Film a architektura, čerpá z dvou desítek let zkušeností v oboru a z dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Navzdory pandemii se v loňském roce uskutečnilo takřka 400 akcí po celé ČR i na Slovensku, na které zavítalo na 23 000 návštěvníků.

Festival Film a architektura v Karlových Varech - 30. 9.  L’Esprit Le Corbusier, Kino Drahomíra, vstup zdarma.



Zdroj: Anna Mašátová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 27.09.2021 17:30




0 +
 

Hlavní zprávy