Karlovy Vary: Den otevřených dveří na letišti přilákal davy lidí (TV Západ)

Krásné počasí, zajímavý program a davy zájemců provázely v sobotu 21. září Den otevřených dveří na letišti v Karlových Varech. Na letošní rok totiž připadlo jedno kulaté výročí.

dezinfekce

„Při příležitosti 90. výročí prvního přistání na tomto letišti. Je to akce, která je pořádaná Karlovarským krajem, Letištěm Karlovy Vary a Spolkem přátel karlovarského letiště. K dispozici zde byla výstava fotografií. Mj. zde byly soutěže a přednášky pro děti. Ti, kteří je absolvovali, vyhráli zážitkový let. Byly zde atrakce pro děti – skákací hrad, prolézačky a letecké ukázky, mj. i scénka příletu bankéře s historickým letadlem a historickým vozidlem,“ popsal v souhrnu program akce místopředseda Spolku přátelé karlovarského letiště.

Prvním pilotem, který přistál v roce 1929 na rozestavěném letišti, byl Andrew Paton Holt, anglický bankéř, prezident Canadian Bank.

„A já jsem se naučil trošku česky pro vás. Já jsem moc rád, že jsem tady u vás v Československu a že zde mohu být ve vašich Karlových Varech, jako první pilot, který přiletěl. Cesta byla moc dlouhá, je mi zima, proto mám ten kabát. A co mám tady ještě pro vás přichystáno? Tak vám řeknu, co se stane v mém životě za příštích několik dekád. Jelikož je to z budoucnosti, tak to mám zde na papíře,“ pozdravil všechny pilot a bankéř. 

Akci pozdravila i hejtmanka Karlovarského kraje. Ve své řeči nejen vyzdvihla práci organizátorů, ale připomněla i hlavní potíž letiště.

„Naše karlovarské letiště se dnes potýká s jedním problémem, a to je, že v roce 2006 se zde vybudovala letištní a vzletová plocha, která má bohužel dnes šířku pouze 30 m, a nemohou zde přistávat všechna letadla, všechny společnosti s námi neuzavřou smlouvu a proto takovým hlavním úkolem, který Karlovarský kraj má a který je majitelem a provozovatelem tohoto letiště prostřednictvím společnosti s ručením omezeným, je abychom docílili toho, aby se v budoucnosti ta šířka rozšířila na 45 m. A pak před námi bude další úkol, a to, aby se letištní vzletová plocha také prodloužila,“ řekla během proslovu hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová. 

Den otevřených dveří byl pořádán za podpory Města Karlovy Vary ve spolupráci s Policií ČR, Hasičským záchranným sborem, Celní správou a leteckými partnery F Air, Leteckým klubem Karlovy Vary a Leteckou amatérskou asociací. 

„Letiště má kapacitu půl milionu cestujících a 25 tisíc pohybů. My máme 50 tisíc cestujících a pohybů jsme zatím měli 6 tisíc. Takže zde je velká kapacita, která stojí za to - šetřit a nabídnout. K tomu životnímu prostředí - letiště zřídilo výbor pro životní prostředí, abychom se chovali zodpovědně vůči okolí. Např. letecká škola má některá omezení, která nejsou standardní a nejsou v legislativě, ale naproti - nelétá se výcvik v okolí letiště, nedělích a o svátcích, atd.,“ uvedl jednatel Letiště Karlovy Vary Jiří Pos. 

Vedle zpřístupnění zázemí letiště, ukázek z činnosti policie, hasičů a celníků, byla k vidění technika, která je používána při údržbě letiště a odbavení letadel. Nechyběly ukázky letecké techniky a několik vylosovaných dětí si užilo vyhlídkový let po okolí Karlových Varů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy