Karlovy Vary: Byla zahájena realizace Generelu KKN (TV Západ)

Ve čtvrtek 3. února se prostorách pavilonu B Karlovarské krajské nemocnice uskutečnila tisková konference s představením generelu rozvoje na dalších 8 let. V areálu dojde postupně k demolicím některých dožilých budov, rekonstrukcím pavilonů a vzniknou i zcela nové stavby.

dezinfekce

"My předpokládáme na celou realizaci Generelu částku zhruba 2,9 miliardy korun do roku 2030, nicméně teď, v současné chvíli už máme zajištěno zhruba 300 až 350 milionů korun. Ať jsou to demolice, ať je to už rekonstrukce a dostavba pavilonu L, tzn. nové L"transfuzky", ať je to její vybavení, ať jsou to předprojektové a projektové přípravy všech navazujících etap," shrnul nejbližší plány hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

S financováním projektu se počítá jak z evropského programu REACT-EU, tak i vlastních zdrojů Karlovarského kraje. Projekt má dvě etapy, jeho kompletní dokončením se předpokládá v roce 2030.

"On je ten projekt dnes nastaven – realizace do roku 2028, tzn., že tam máme dvouletou rezervu. Ale i kdyby nastaly okolnosti právě třeba finančního nedostatku, tak některé z těch posledních etap mohou být posunuty o několik let, ale pořád Generel a projektová příprava bude platná. Určitě to nezasáhne do chodu nemocnice tak, že by byly omezeny jakékoliv druhy poskytované péče, naopak postupně bude zvyšován komfort poskytovaných služeb a samozřejmě zde přibudou i nové služby, viz uvažované Komplexní onkologické centrum," doplnil další podrobnosti Kulhánek. 

Jako první z celého rozsáhlého projektu dojde k demolici objektu K, který sloužil lůžkovému plicnímu oddělení. To začne již únoru. Na demolici naváže přeměna pavilonu L na transfuzní oddělení. 

"To hlavní, čím se teď bude začínat a co je projekt zhruba na příští rok a půl, tak je především transfuzní oddělení, které dnes sídlí mimo areál nemocnice, v několika patrech, v prostorách, které už jsou hraničně vyhovující, zároveň je tam potřeba ho obsluhovat potrubní poštou, která má svou délku a své technické limity. To je to, co bude vidět první, tzn. kompletně nové transfuzní oddělení, kde to bude, si myslím, posun jak pro klienty, tak pro zaměstnance. To co potom bude následovat, je velký projekt nového pavilonu G, který by měl ve všech patrech navazovat na současný pavilon akutní medicíny a potom bý propojen do další velké budovy. Tam se počítá jednak s rozšířením a se změnou logistiky fungování urgentního příjmu – Emergency – tak, aby kapacitně zvládal ten současný nápor, teď to je opravdu na hraně. Zároveň v tomto komplexu budov jde o částečné rozšíření sálové kapacity, jde o sjednocení intervenční radiologie a kardiologie tak, aby přístroje mohly být v jednom místě a poměrně efektivně využívány. A dále je to o přesunu některých lůžkových stanic právě z toho nevyhovujícího paneláku budovy C a zároveň umožnit jim tam přítomnost jejich zásadních ambulancí tak, aby to i pacienti a zaměstnanci měli blíže k sobě a zároveň by tam mělo vzniknout gastroskopické centrum, které je dnes v podstatě ve třech nebo čtyřech prostorech v nemocnici, takže na jednom místě s určitým zefektivněním toho provozu," vysvětlil generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März. 

Celá realizace generelu se bude konat za provozu, ale dopady stavebních prací na pacienty má být minimalizováno. 

"To omezení provozu v rámci, a teď se opravdu bavíme o osmiletém cyklu, kdy se bude něco dít, je trošku jiné, narozdíl od Chebu. V Chebu část těch prací probíhala na objektu, který je propojen s těmi stávajícími, což u nás bylo před několika lety v rámci centralizace a pod. To, co teď nastává, je práce na objektech, které nejsou přímo propojeny nebo nesouvisí s aktuálně poskytovanou péčí. Týkají se areálu, nicméně samozřejmě komfort pohybu v areálu a to, že některé práce jsou hlučné, prašné – to se určitě dít bude a vždy je to předmětem nastavení harmonogramu, ať už demolice nebo stavby. Takže ano, určitě se to nějakým způsobem pacientů dotkne, nicméně nemělo by to být tak masivní, když se buduje ve stejné budově jako jsou pacienti," dodal März.

Součástí 2. etapy generelu je demolice objektů, místo kterých je plánována výstavba parkovacího domu. V severní části areálu by měla vyrůst střední zdravotnická škola. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy