Karlovarský kraj získá pomoc z EU při řešení útlumu těžby

Velký úspěch pro Karlovarský kraj. Náš region spolu s dalšími 5 uhelnými regiony z celé Evropské unie získá pomoc expertní skupiny Evropské komise. Experti budou po dobu 2 let pomáhat při řešení hospodářských problémů souvisejících s postupným útlumem těžby a přechodem na nové zdroje energie.

dezinfekce

Jako další byly vybrány oblasti v Rumunsku, Řecku, Španělsku, Polsku a Irsku. O technickou pomoc se ucházelo celkem 41 regionů z celé Evropské unie! O výběru jednotlivých oblastí rozhodla kvalita zpracovaných podkladů, které jednotlivé kraje do Bruselu odeslaly.

„Je to obrovský úspěch a obrovská šance pro náš kraj, protože my teď po dobu dvou let získáme technickou pomoc. To znamená, že nám šestičlenná expertní skupina bude pomáhat s přípravou projektů, ale i s tím, kde bychom mohli získat finanční zdroje. Kraj má řadu strategických projektů, které předkládá v rámci Restartu, a ty jsou spojené s útlumem těžby. Musíme se ale zaměřit také na řešení energetiky a dodávky tepla, rozvoj průmyslových zón a tvorbu kvalifikovaných pracovních míst. Máme zásobník projektů, se kterými experty seznámíme a na tvorbě dalších projektů budeme spolupracovat. Žadatelem o finance by mohl být kraj, město či soukromý subjekt, ale to bude ještě věc k jednání. Máme z toho velkou radost, nicméně dobře víme, že je před námi hodně práce,“ řekla hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Karlovarský kraj při podání žádosti podpořila Vláda ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj, Hnutí DUHA - Přátelé Země Česká republika a také partneři, především společnost Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s., Mikroregion Sokolov – východ, Integrovaná střední škola technická a ekonomická Sokolov, p. o., Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje, Vysoká škola báňská – Centrum ENET a další. Současně svou podporu vyjádřily další dva uhelné kraje České republiky, Ústecký a Moravskoslezský.

„Všem moc děkujeme za podporu během přípravy projektu, protože i to rozhodlo o výběru našeho kraje mezi podpořené evropské uhelné regiony,“ dodala Jana Mračková Vildumetzová.

Těžba uhlí v Sokolovské pánvi má podle dosavadních plánů skončit za 20 let. Konec těžby ale může urychlit růst emisních povolenek a dalších nákladů.

Karlovarský kraj patří společně s Ústeckým a Moravskoslezským krajem ke třem strukturálně postiženým regionům, které jsou hospodářsky velmi závislé právě na těžbě uhlí. Sokolovská uhelná a její dceřiné společnosti zaměstnávají v Karlovarském kraji zhruba 3000 lidí, v navázaných firmách pracují další tisíce lidí. Zhruba třetina obyvatel kraje navíc odebírá teplo z některého ze zdrojů společnosti Sokolovská uhelná.


Zdroj: facebookové stránky Karlovarského kraje
           Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy