Karlovarský kraj navýšil stipendia pro studenty vybraných oborů

?Rada Karlovarského kraje opět vyhlásila Stipendijní program Karlovarského kraje ke zlepšení vzdělanostní struktury obyvatelstva pro rok 2020 a zároveň zvýšila stipendia pro studenty vybraných programů pedagogických a lékařských fakult. Na podporu tohoto projektu kraj vyčlenil ze svého rozpočtu 3 miliony korun.

dezinfekce

Program má motivovat studenty vysokých škol k návratu do kraje a zvýšit počet kvalifikovaných odborníků s vysokoškolským vzděláním v regionu.

„My máme samozřejmě zájem o všechny absolventy vysokých škol, kteří se vrátí zpět do našeho kraje. V současné chvíli ale cítíme zásadní nedostatek zejména pedagogů základních, středních škol a také pedagogických pracovníků školských poradenských zařízení, v oblasti zdravotnictví nám pak nejvíce schází všeobecní lékaři a zubaři. Proto chceme podpořit přednostně studenty těchto oborů, kteří by po svém návratu mohli pomoci s naplněním kapacit v obou oblastech,“ uvedl radní pro školství Jaroslav Bradáč. 

Studenti požadovaných oborů mohou nově získat stipendium ve výši 48 000 Kč na akademický rok, což je o polovinu více než doposud. Karlovarský kraj poskytuje stipendia i vysokoškolským studentům jiných oborů, zde však částka činí 24 000 Kč v rámci akademického roku. Tito budou formou stipendia podpořeni v případě, že celkový počet žadatelů přednostně podporovaných oborů bude nižší než 25.  

Dotační titul je určen studentům druhého a vyššího ročníku v případě magisterského a bakalářského studia, v případě navazujícího magisterského studia mohou stipendia získat studenti prvního a vyššího ročníku.

„Další podmínkou, kterou musí žadatelé splňovat je věková hranice. V době podání žádosti o udělení stipendia nesmí být žadatel starší 26 let. Studenti, kterým bude stipendium vyplaceno, se zavazují k vykonávání své pracovní činnosti na území Karlovarského kraje po úspěšném dokončení studia, a to na dobu, po jakou pobírali stipendium. Navíc pro absolventy pedagogických a lékařských fakult platí zpřísněné pravidlo, že po návratu do kraje musí pracovat ve vystudovaných oborech,“ doplnil radní Jaroslav Bradáč.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy