Karlovarský kraj: Adrenalinové a emotivní ráno mají dnes za sebou i záchranáři

V půl osmé ráno se mezi ostatními tísňovými výzvami ozvalo další zvonění. Operátorka Naďa přijímá hovor a zjišťuje, jak může záchranka pomoci. Na druhém konci se ozve mužský hlas „Dobrý den, žena mi asi začala rodit, má kontrakce.“

dezinfekce

Dnešní ranní ledovka překvapila většinu obyvatel Karlovarského kraje. Řidiči dnes prožili adrenalinové ráno, pro mnohé z nich, bohužel, skončilo zraněním a škodou. Takové dny jsou i pro záchranku velice náročné. Zdravotnické operační středisko přijímalo na tísňové lince 155 jeden hovor za druhým, a pokud se nejednalo o dopravní nehodu, jednalo se o pády chodců - mnohdy i s komplikovaným zraněním. Výjezd záchranářů se oproti jiným dnům zdvojnásobil. Všichni měli plné ruce práce a navíc se řidiči-záchranáři museli potýkat se stejným problémem jako většina řidičů – pomalejší jízda, klouzání, kolony, některé z našich vozů zůstaly stát i s pacientem na neprůjezdné vozovce. A přesně tak začal i tento příběh, o který se s vámi chce ZZS Karlovarského kraje podělit.

V půl osmé ráno se mezi ostatními tísňovými výzvami ozvalo další zvonění. Operátorka Naďa přijímá hovor a zjišťuje, jak může záchranka pomoci. Na druhém konci se ozve mužský hlas „Dobrý den, žena mi asi začala rodit, má kontrakce.“

Porod není pro záchranáře nikdy jednoduchý. Ve většině případů však stihnou rodičku dovézt do zdravotnického zařízení a porodí až tam. Kontrakce byly po 5 minutách a plodová voda neodteklá. Řidič-záchranář Rosťa a záchranářka Jana na místo dorazili po 5 minutách od volání otce. Zdálo se, že maminku opět do nemocnice stihnou dovézt, byla to necelá půlhodinka. Dnešní počasí tento plán ale překazilo. V půlce cesty do chebské nemocnice zůstala záchranka zablokovaná na nesjízdné silnici. Miminko však trvalo na tom, že už chce přijít na svět a tak se porod rozjel. Když je porod v běhu, přivolávají si záchranáři na místo lékaře, což byla další komplikace. Naštěstí poslední. Nastala ve chvíli, kdy operátorka Naďa poslala výzvu také RV vozu s lékařem. Lékařka s řidičem vyjeli záchranářům pomoci, ale i oni zůstali zablokováni, tentokrát na sjezdu z dálnice. Maminka začala rodit a záchranářům tak nezbylo nic jiného, než miminko porodit v sanitním voze. Tato chvíle je pro každého záchranáře, velmi náročná. Záchranáři jsou na tyto obtížné situace připravováni tak, aby je uměli zvládat co nejsamostatněji a byli tak schopni zachovat chladnou hlavu i v takovýchto nestandardních situacích. Z těchto důvodů ZZS Karlovarského kraje už mnoho let zajišťuje interní školení záchranářů a lékařů zaměřené na prohlubování teoretických znalostí a praktických dovedností zejména v situacích, které běžně nedělají nebo jsou velmi náročné. Porod zrovna patří k činnosti, se kterou se na záchrance nesetkávají denně, a proto bylo i tomuto tématu nedávno věnována pozornost při výcviku.

Porod vedený záchranáři proběhl bezproblémově a na svět přišla zdravá holčička. Zatímco výjezdová skupina RZP měla plné ruce práce s porodem, operátorka linky 155 měla plné ruce práce s tím, aby sehnala „sypač,“ který přijede vyřešit nesjízdnou silnici. Bylo totiž nutné maminku i miminko co nejrychleji dopravit do nemocnice. Přestože bylo o obě postaráno a holčička byla zabalena do termo-folie, nikdo nechtěl nic riskovat. Čekání se i přes rychlou odezvu „silničářů“ protáhlo, ale holčičku i maminku záchranáři zdravé a v pořádku předali personálu nemocnice.

Samozřejmě jde jen o jeden pozitivní výjezd ze všech těch mnoha dalších dnešních pro všechny náročných výjezdů k těm, co dnes záchranáře potřebovali. V tom stresu, který dnes požívalo mnoho z vás, se s vámi chtěli záchranáři podělit právě o tento šťastný příběh, jelikož špatných zpráv je kolem nás čím dál tím víc. Jak víte jistě již ze zpráv, bylo mnoho dopravních nehod, naštěstí jen zlomek z nich se zraněním. Bylo také extrémně mnoho úrazů způsobených pádem na ledu. Den ještě zdaleka nekončí a počasí zřejmě nechystá velké změny - buďte na sebe opatrní.

"Na závěr bychom chtěli poděkovat všem řidičům, kteří ohleduplně vytvořili prostor pro průjezd našim záchrankám a kolegům z IZS, kterým také patří naše díky za spolupráci. Rádi bychom však poděkovali také „silničářům,“ se kterými jsme dnes byli v kontaktu častěji, než za celý rok a kteří nám vycházeli vstříc a snažili se zprůjezdnit komunikace, na nichž jsme zůstávali zablokováni," uvádí na svých facebookových stránkách ZZS Karlovarského kraje.

"Palec nahoru patří v neposlední řadě našim lidem, kteří i přes všechnu kalamitu poskytovali pomoc na tísňové lince 155, ošetřili mnoho z vás, bezpečně přepravili všechny pacienty, kam bylo třeba a tak potvrdili svou profesní zdatnost. Naše záchranáře a operátory linky 155 na denní směně nyní vystřídá noční směna a doufejme, že bude mít mnohem klidnější službu. Ta denní, s níž se dnes mnozí z vás setkali, totiž strávila téměř celou směnu v terénu," uvádí dále ZZS Karlovarského kraje.

Zdroj: facebookové stránky Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy