Karlovarsko: Žena „naházela“ do bitcoinmatu 300 tisíc

Ve čtvrtek 2. května letošního roku telefonicky kontaktoval sedmačtyřicetiletou ženu z Karlovarska muž dosud neznámé totožnosti, který se vydával za pracovníka banky. Během hovoru jí měl uvést, že si na její jméno vzala jiná žena půjčku, tím jí vzala identitu, a proto jí bude kontaktovat kolega z bezpečnostního oddělení.

dezinfekce

Po chvíli ženě z jiného telefonního čísla opravdu zavolal jiný muž s tím, že jí poradí, jak dále postupovat. Muž dosud neznámé totožnosti ženě uvedl, že musí okamžitě zajít do banky, vzít si půjčku a finanční prostředky z této půjčky vložit do bitcoinmatu v Karlových Varech. Tím se dle jeho slov „smaže“ půjčka, kterou si na ženu z Karlovarska měla údajně vzít jiná žena a až poté vše začne řešit policie.

Sedmačtyřicetiletá žena z Karlovarska muži uvěřila a okamžitě šla do banky, kde si opravdu sjednala úvěr na požadovanou částku. Peníze poté vzala a vložila dle pokynů do bitcoinmatu v Karlových Varech.

Těmito kroky se sedmačtyřicetileté ženě žádná údajná půjčka „nesmazala“, naopak si půjčku nakonec sjednala sama a navíc o tyto finanční prostředky, které vložila do bitcoinmatu, bohužel přišla. Během několika hodin tak ženě z Karlovarska byla způsobena škoda 300 tisíc korun.

Karlovarští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu.

Prevence:

Volá Vám bankovní úředník a tvrdí, že je Váš účet v ohrožení? ZBYSTŘETE! Skuteční bankovní úředníci tak nikdy nepostupují. Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. Pány svého účtu jste Vy. Nezadávejte ani v aplikaci nepotvrzujte platby, které Vám někdo bude diktovat po telefonu, ani nikomu nesdělujte či nepřeposílejte potvrzovací kódy z SMS. Stejně tak nikomu nedávejte vzdálený přístup do Vašeho počítače. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

nprap. Jakub Kopřiva


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy