Karlovarsko: Zaměstnanci vymezených sociálních služeb jsou testováni

Také v Karlovarském kraji jsou zaměstnanci vybraných pobytových zařízení sociálních služeb na základě nařízení ministerstva zdravotnictví testováni na nákazu COVID-19.

dezinfekce

"Na konci minulého týdne jsme nechali rozvézt dodávku rapid testů do 28 sociálních zařízení na území našeho kraje. Testy jsou určeny pro zaměstnance přesně vymezených typů sociálních služeb, tedy pro pracovníky domovů pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením, domovů se zvláštním režimem a těch zařízení, která poskytují odlehčovací služby v pobytové formě. Vedení těchto domovů podle ministerstva zdravotnictví musí zajistit pravidelné testování zaměstnanců každých 14 dní. Testy provede zdravotník, který pracuje přímo v zařízení, případně takzvaný závodní lékař, s nímž má zařízení uzavřenou smlouvu. V případě pozitivního testu zaměstnance na COVID-19 musí vedení zařízení okamžitě nahlásit výsledek Krajské hygienické stanici Karlovarského kraje, která nařídí karanténu. Smyslem testování je včasné odhalení nákazy u pracovníků, kteří ani nemusí mít příznaky, a jejich karanténa. Podstatně se tak sníží riziko přenosu nákazy na klienty a další zaměstnance pobytových zařízení sociálních služeb. Chceme ochránit nejen obyvatele domovů pro seniory a dalších zařízení, ale i rodiny sociálních a zdravotnických pracovníků, kteří se o klienty starají," vysvětlil hejtman Petr Kubis.

V krajských zařízeních se začalo s testy hned po jejich rozvozu, další dodávku testů od ministerstva vnitra kraj získal v neděli 12. dubna, celkem šlo o 30 tisíc kusů rychlotestů.


Zdroj: fb Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy