Karlovarsko: Porušením autorského práva způsobil stotisícovou škodu

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech zahájili trestní stíhání 30letého muže z Karlovarska, kterého obvinili ze spáchání přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi.

dezinfekce

Během jednoho měsíce v roce 2017 z místa svého pobytu přes celosvětovou internetovou síť měl obviněný muž vědomě a bez souhlasu nositelů autorských práv, ukládat do programu tzv. klient sdílených souborů téměř 3000 hudebních souborů a přes 8 desítek audiovizuálních děl. Tím, že je volně zpřístupnil ke stažení ostatním uživatelům, přičemž k jejich užití nedaly oprávněné osoby souhlas, zasáhl do chráněných práv držitelů autorských práv. Svým jednáním způsobil škodu ve výši kolem 100 tisíc korun.

V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Každý, kdo podobným způsobem šíří filmy či jiná audiovizuální a hudební díla by si měl uvědomit, že pokud k nim nemá autorská práva, dopouští se protiprávního jednání. Mnozí uživatelé internetu si tuto skutečnost neuvědomují, a proto by si měli vždy řádně prostudovat podmínky užívání obdobných datových úložišť, programů či internetových stránek.

prap. Eva Valtová
por. Bc. Zuzana Týřová

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy