Karlovarsko: Policisté kontrolovali chatové oblasti

Dne 9. listopadu 2017 ve večerních hodinách proběhla bezpečnostní akce zaměřená na ochranu majetku v chatových oblastech. Akce se účastnili policisté z Obvodních oddělení Nová Role, Nejdek a Pernink, dále kynolog se služebním psem a policista na služební čtyřkolce.

dezinfekce

Od večerních hodin policisté provedli kontrolu desítek chat a jiných rekreačních objektů, kde se zaměřili na uzamčení oken, dveří, zabezpečení okenic i kůlen. Na každý zkontrolovaný objekt policisté umístili kartu, na které jsou uvedeny doporučení pro zabezpečení objektu proti vloupání a také datum kontroly policisty.

V průběhu bezpečnostní akce nebyl policisty zjištěn žádný objekt, kde by došlo k vloupání. Policisté v celém Karlovarském kraji budou i nadále pokračovat v preventivních akcích zaměřených na ochranu rekreačních objektů.

Jak lze také snížit riziko vykradení chaty? Bytu nebo rodinného domu?
Pachatelé většinou počítají s tím, že obydlí bývají bez dohledu a mnohdy i dostatečně nezabezpečená. Ze statistického hlediska vloupání do objektů jsou proto nejrizikovější letní a zimní měsíce.

Prakticky každý z nás může zabezpečit své obydlí, rekreační chatu nebo rodinný domek tím, že bude dodržovat základní jednoduchá a prakticky levná opatření:
• základem jsou mechanické zábranné prostředky - bezpečnostní zámky, složitější zamykací systémy, ochranné okenní folie, skla, okenice (vhodným doplněním mohou být různě vyrobené ochranné mříže a uzamykatelné okenice)
• určitou nadstavbou jsou elektrické zabezpečovací signalizace
• řádně zamčené dveře při odchodu z objektu
• uzavřená okna a všechny možné přístupové cesty do objektu
• neupozorňovat – zbytečně - na svou nepřítomnost (o vašem odjezdu by měl vědět jen úzký okruh našich blízkých a těch lidí, ke kterým máme důvěru)
• před odjezdem požádejte důvěryhodnou osobu, aby na vaše obydlí či chatu dohlédla a pomohla vyvolat dojem, že je objekt obydlen (posekala trávník, větrala okny, vybírala poštovní schránku, zametla chodník, odklízet sníh apod.)
• můžete také využít různých elektronických zařízení se zapínáním světla
• zajistěte, aby byl přehledný prostor před objektem (pozemek zakrytý keři, stromy nebo předměty, které zakrývají větší část objektu a podobné skrývačky nahrávají zlodějům)
• zajistěte dobré a jasné osvětlení v okolí domu, chaty (zlepšuje viditelnost a umožňuje provádět náhodnou kontrolu našimi sousedy)
• vyplatí se také úklid na pozemku (neměly by být v okolí chat a rodinných domků volně položené žebříky, nářadí, sekačky a další věci, které by pachateli pomohli při vloupání
• vše, co by mohlo pomoci zlodějům, by mělo být zamčeno v kůlně, garáži, prostě pod zámkem.

Na závěr policie připomená - určitě nesvěřujte svůj majetek úplně cizím lidem a neznámé - cizí lidi nepouštějte do svých domovů.

prap. Bc. Daniel Dvořák
por. PhDr. Zdeňka Papežová

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy