Karlovarsko: Kriminalisté objasnili sérii internetových podvodů

Kriminalisté z Oddělení hospodářské kriminality v Karlových Varech objasnili sérii podvodů, kterých se měl dopustit 23letý muž z malé obce na Karlovarsku.

dezinfekce

Nejméně v jedenácti případech měl během roku 2015 – 2016 s úmyslem získat finanční prospěch umisťovat na různých inzertních portálech na internetu k prodeji mobilní telefony. Po kupujících zákaznících požadoval zaplacení celé částky anebo alespoň zálohu předem na účet. Objednané zboží zákazníkům nedodal, peníze nevrátil a ponechal si je pro vlastní potřebu.

V polovině ledna roku 2016 měl s úmyslem získat finanční prospěch kontaktovat provozovatele obchodu s herním softwarem, kdy neoprávněně vystupoval a jednal za určitou společnost s nabídkou různého herního softwaru. Toho vzal provozovatel obchodu kolem 100 kusů za částku 10 tisíc korun. Zboží však obviněný nedodal a peníze si ponechal pro vlastní potřebu.

Herní software měl nabízet i na různých inertních portálech na internetu. Minimálně v pěti případech si zákazníci toto zboží objednali, avšak po zaplacení dané částky žádné zboží neobdrželi.

Na konci června roku 2016 s úmyslem získat neoprávněný prospěch vystavil na internetových stránkách nabídku, že poskytuje nebankovní zápůjčky. Na tuto nabídku zareagoval poškozený 40letý muž, který požadoval zápůjčku ve výši 150 tisíc korun. Na základě toho podvodník vystupující pod jiným jménem zaslal smlouvu o zápůjčce, ve které byla podmínka, a to uhrazení pojištění celé půjčky v částce necelých 5 tisíc korun. Částku poškozený muž poslal na uvedený bankovní účet, avšak žádnou zápůjčku už neobdržel.

Všem poškozeným tak způsobil škodu v celkové částce necelých 92 tisíc korun s úmyslem na poškozených vylákat celkovou částku ve výši necelých 130 tisíc korun. Kriminalisté s 23letým mužem zahájili trestní stíhání a obvinili ho ze spáchání pokračujícího přečinu podvodu. Ve třetím odstavci mu tak za způsobenou větší škodu hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na pět let. Uvedeného jednání se dopustil i přesto, že byl Okresním soudem v Sokolově v září roku 2014 odsouzen a potrestán odnětím svobody podmíněně na dobu 6 měsíců se zkušební dobou. Uvedenou trestnou činnost páchal v době, kdy byl ve zkušební době.

Prevence:
Internetový prodej se stává čím dál oblíbenější formou obchodu, je to velmi rychlé a jednoduché. Nakupování přes internet může být velmi riskantní. Je zde plno podvodníků, kteří se snaží klienty napálit. Proto by měli být zákazníci na pozoru.

Rizika nakupování přes internet je možné minimalizovat následujícími opatřeními:
• Pozitivní zkušenosti
Pokud nemáte s vybraným obchodem zkušenosti, snažte si na internetu nebo od přátel zjistit, jaké zkušenosti mají s obchodem ostatní spotřebitelé.
 
• Certifikovaný obchod
Další známkou věrohodnosti může být certifikace a akreditace obchodu. Certifikace a akreditace mají sloužit jako potvrzení určité jakosti, standardu a dodržování právních předpisů a také základních etických pravidel. Certifikace internetových obchodů není upravena žádným obecně závazným právním předpisem a funguje na principu dobrovolnosti. Aby toto mělo smysl, jsou stanovena jasná pravidla pro udělení certifikátů. Pokud internetový obchod pravidla splní, potom má nárok na udělení certifikace, a pokud naopak přestane podmínky splňovat, musí mu být certifikát odebrán. V České republice se certifikaci věnuje hlavně Asociace pro elektronickou komerci (APEK), www.apek.cz, která zveřejňuje na této adrese internetové obchody, které dodržují pravidla bezproblémového nákupu.
 
• Spolehlivost prodejce
Když na stránce internetového obchodu nenajdete identifikační údaje prodejce (obchodní jméno, adresu, e-mail a telefon), nákupní řád, obchodní a reklamační podmínky, doporučujeme hledat jiného dodavatele požadovaného zboží. Kontakt na P.O. Box je naprosto nedostatečný.
 
• Objednávky z vlastního počítače
Během provádění platební transakce on-line je nutno zadávat důvěrné informace (čísla karet, speciální ověřovací kódy), které v případě, že se dostanou do rukou cizích osob, mohou způsobit mnoho problémů. Doporučujeme proto používat k internetovým platbám pouze vlastní počítač, neboť při použití počítače např. v internetové kavárně je zde větší riziko, že na počítači je software, který důvěrné informace zaznamená.
 
• Platba a doručení zboží
O dodání zboží a způsobu platby musíte být informován předem. Kartou plaťte pouze u prověřených obchodníků, kteří na trhu působí již dlouhou dobu. U neprověřených obchodů doporučujeme při prvním nákupu zvolit způsob platby na dobírku, tedy až po dodání zboží.

• Uschování dokladů
Pro případné doložení komunikace s dodavatelem se vyplatí vytisknout a uschovat veškeré doklady, především objednávku. Jestliže vám dodavatel nepotvrdí objednávku obratem, vyžádejte si potvrzení. Doporučujeme také uložit si všechny smluvní podmínky a veškerou komunikaci s dodavatelem do doby, než obchod proběhne. Smluvní podmínky umístěné na internetových stránkách obchodu se mohou měnit a je důležité mít informace o znění platném v době nákupu zboží.
 
• Převzetí zásilky
Při převzetí zásilky od dopravce zkontrolujte neporušenost obalu zásilky. Porušenou zásilku nepřebírejte, sepište protokol s dopravcem a kontaktujte dodavatele. Cena za zásilku musí odpovídat té, kterou vám dodavatel potvrdil. Doporučujeme zásilku za vyšší cenu, než za kterou jste si zboží objednali, nepřebírat a neprodleně kontaktovat dodavatele, aby sjednal nápravu. Nepřebírejte zásilku, která je na první pohled poškozená.

nprap. Zuzana Týřová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy