Karlovarsko: Běžecké trasy v lesích vyznačují budky

Ptačí budky se směrovými šipkami poslouží i sportovcům. Lázeňské lesy Karlovy Vary přistoupily k výjimečnému značení běžeckých tras v lesích. Protože jsou lázeňské lesy protkány různými typy značení, zvolily pro nasměrování běžců netypický způsob – ptačí budky s barevnými šipkami.

dezinfekce

Tři běžecké trasy různé délky a náročnosti jsou vedeny v okolí Linhartu. Správa lesů zajistila výrobu budek a bude je i nadále monitorovat, sledovat jejich obsazení a výskyt ptačích druhů. Běžci si budky sami vyvěsili a naplánované trasy doplní aplikací, která poslouží ke sledování uběhnutých kilometrů.

„Byli jsme osloveni běžci, kteří měli zájem vyznačit si tři běžecké trasy. Nechtěli jsme ale lesy zatěžovat dalším typem značení, proto nás napadlo trasy označit přirozeným způsobem, který nijak nenaruší ráz krajiny – ptačími budkami,“ popisuje nápad Stanislav Dvořák, ředitel lázeňských lesů.

Aby se běžci mohli orientovat a odlišily se jednotlivé trasy, jsou na budkách připevněné plechové šipky v barvách běžného turistického značení – červené, zelené a modré.

„Naši truhláři vyrobili budky, nechali jsme připravit a nabarvit šipky, běžci naplánovali trasy, budky sami vyvěsili a zaznamenají jejich přesnou polohu,“ doplňuje Martina Nentvichová, projektová manažerka lázeňských lesů.

Celkem 51 budek je vyrobeno ve dvojí velikosti. Budky s vletovým otvorem 33 mm osídlí pravděpodobně větší druhy pěvců, zejména sýkora koňadra, babka, sýkora lužní a lejsci. U menších budek s vletovým otvorem 27 mm se předpokládá výskyt sýkory parukářky a uhelníčka. Z ochranářsky významných druhů je očekáván výskyt lejska malého.

Trasy začínají u obory na Linhartu a vedou až k rozhledně Diana.

„Nejdelší má 12 kilometrů, nejkratší 10 kilometrů. Je možné je různě kombinovat,“ řekl za sportovce Michal Bureš.

Běžci vytvoří aplikaci, která jim umožní sledovat a zaznamenat uběhnuté kilometry, poměřovat mezi sebou své výkony a dále na nich pracovat.

Běžecké trasy - mapa - zde.


Zdroj: Magistrát města Karlovy Vary


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 07.03.2021 17:00




0 +
 

Hlavní zprávy