Kancléře Metternicha připomene výstava na zámku Kynžvart

Národní památkový ústav (NPÚ) za podpory Ministerstva kultury ČR zahajuje od soboty 9. června 2018 na státním zámku Kynžvart výstavu připomínající význačné členy rodu Metternichů i příčiny, které vedly k jejich vzestupu do nejvyšších pater evropské společnosti.

dezinfekce

K vidění budou dobové záznamy, diplomatické dary a další artefakty. 

Šlechta českých zemí v evropské diplomacii je tématem, kterým v roce 2018 pokračuje úspěšný dlouhodobý projekt NPÚ "Po stopách šlechtických rodů". Na zámku Kynžvart je toto téma spojeno se šlechtickým rodem Metternichů. Nejvýraznější osobou rodu byl diplomat, politik a pozdější rakouský kancléř kníže Klemens Metternich.

„V čem byl Metternichův úspěch? Byl to jeho bystrý úsudek, skvělé analytické schopnosti, neustálá potřeba získávat informace, schopnost předvídat a poučit se z minulosti. To vše zabalené do překypujícího šarmu a mladistvé tváře, která leckoho svedla k podcenění jeho osoby,“ uvádí autor výstavy a kastelán zámku Ondřej Cink. 

Kromě jiného budou zajímavým tématem výstavy diplomatické dary. Díky dlouhé kariéře kancléře Metternicha a jeho sběratelské vášni se ve sbírkách zámku dochovala velká kolekce darů nejrůznějšího zaměření a původu. Některé z nich budou moci návštěvníci obdivovat přímo ve výstavním sále, jiné na prohlídkových okruzích zámku. Největším exponátem je slavnostní kočár, který dostal kníže Metternich darem od císaře Františka I. v roce 1813.

Výstava potrvá do konce října 2018 a je přístupná v návštěvních hodinách zámku.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy