Jindřichovice: Kraj chce vybudovat parkoviště u bývalého zajateckého tábora

Nedaleko pohřebiště bývalého zajateckého tábora v Jindřichovicích, ve kterém byli za první světové války drženi hlavně srbští, ruští a italští vojáci, by v budoucnu mělo vzniknout parkoviště. Návštěvníci tak pohodlně zaparkují v přímé blízkosti památky. Karlovarský kraj nyní řeší odkup pozemků se soukromým vlastníkem.

dezinfekce

Příští rok uplyne sto let od konce první světové války a v této souvislosti jsou naplánovány nejrůznější připomínkové akce.

„Chceme, aby pohřebiště v Jindřichovicích bylo reprezentativním a důstojným místem. Proto jsme oslovili majitele pozemku se žádostí, zda by byl ochoten část pozemku prodat Karlovarskému kraji, aby zde mohlo být postaveno parkoviště. Majitel s prodejem souhlasil,“ uvedl radní pro regionální rozvoj, projektové řízení a informatiku Josef Janů.

V Jindřichovicích na Sokolovsku se nacházel jeden z největších zajateckých táborů na území tehdejší rakouské monarchie. V lágru s plánovanou kapacitou 25 tisíc osob jich bylo internováno až 35 tisíc. Zajatci zastupovali muže odvelené na frontu, pracovali například v nedalekých rotavských železárnách a stavěli chemickou továrnu v Sokolově. Na nejrůznější nemoci, šířící se epidemie a podvýživu jich tu zemřely přibližně 4 tisíce. Po skončení první světové války byly hromadné hroby exhumovány a na místě bývalé vodárny vzniklo mauzoleum. V roce 1932 bylo pod záštitou prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka a jugoslávského krále Alexandra I. slavnostně vysvěceno.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy