Je u nás využitelná geotermální energie? Odborníci hledají odpověď

Již dva roky se skupiny odborníků ze 6 středoevropských zemí včetně České republiky se zabývají možnostmi využití mělké geotermální energie ve vybraných oblastech v rámci programu mezinárodní spolupráce Interreg CENTRAL EUROPE v projektu Geoplasma-CE. Na našem území - v oblasti Chebska a Ašska a na Broumovsku - provádí vědecký výzkum Česká geologická služba ve spolupráci s kolegy z Polska a Německa.

dezinfekce

Geotermální energie je ekologickým i ekonomickým alternativním zdrojem energie, který využívá teplo skryté pod povrchem Země, v tomto případě pomocí tepelných čerpadel do hloubek max. 200 m. Důraz je kladen na správné plánování, monitoring a praktické využití technologie tepelných čerpadel zejména pro vytápění a ohřev teplé vody, ale i chlazení a klimatizaci budov.

Jedním z cílů projektu je vytvoření webového portálu, na základě kterého budou pro občany lépe dostupné informace o možnostech využití geotermální energie v oblasti a zároveň zde budou soustředěny i právní předpisy, správné postupy a doporučení, jak využívání mělké geotermální energie podporovat a rozšiřovat. Ve studovaných oblastech vznikají společné geologické mapy a 3D geologické modely, mapy konfliktů využívání území s cílem usnadnit plánování a instalaci tepelných čerpadel a modely potenciálu pro využití geotermální energie z různých hloubkových úrovní.

"Představení výsledků projektu občanům proběhne v průběhu května až června letošního roku. V pilotních oblastech budou uspořádány volně přístupné informační semináře, na které bychom vás rádi pozvali. O konání této akce vás budeme informovat prostřednictvím Listů Ašska a v kalendáři geologa na stránkách České geologické služby (www.geology.cz). Pokud vás téma zajímá, již nyní je možné se více dozvědět na portálu projektu - viz zde, který je průběžně aktualizován," uvádí Zita Bukovská a Jan Holeček z České geologické služby.


Zdroj: město Aš


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy