Jak ošetřit dřevěný zahradní nábytek: praktické rady a tipy

Dřevěný zahradní nábytek je oblíbeným prvkem pro mnohé zahrady a terasy. Jeho tradiční vzhled, kombinace přírodních materiálů a dlouhá životnost činí dřevo ideálním materiálem pro zahradní nábytek. Zdroj obrázku: mickyteam / Shutterstock.com

dezinfekce

Proč je důležité ošetřovat dřevěný zahradní nábytek

Zahradní nábytek je oblíbený pro svůj přírodní vzhled a trvanlivost. Avšak aby si udržel svou krásu a funkčnost, je třeba jej pravidelně ošetřovat. Dřevo je totiž vystaveno povětrnostním vlivům, jako jsou déšť, slunce, sníh a vlhkost. Bez řádné údržby může dřevo ztratit svůj půvab, začít praskat a dokonce i hnít. A jak tedy ošetřit zahradní nábytek ze dřeva, aby vydržel co nejdéle?

Různé způsoby ošetření dřevěného zahradního nábytku

Předtím, než se pustíme do konkrétních kroků, jak ošetřit dřevěný zahradní nábytek, pojďme se podívat na různé způsoby, jakými lze dřevěný nábytek ošetřit. Jednou z nejznámějších metod je natírání povrchovými úpravami, jako jsou laky, oleje nebo vosky. Tyto produkty pomáhají dřevu odolávat povětrnostním vlivům a zároveň zvyšují jeho životnost.

Krok za krokem: jak ošetřit dřevěný zahradní nábytek

Pojďme se podívat na podrobný návod, jak krok za krokem ošetřit zahradní nábytek z tvrdého dřeva. Od přípravy a očištění až po ošetření a zazimování. Jednotlivé kroky dodržujte v daném pořadí, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku.

Čištění a příprava dřeva

Prvním krokem v údržbě zahradního dřevěného nábytku je jeho důkladné čištění. Odstraňte veškerou špínu, prach a pavučiny. V případě silného znečištění použijte kartáč s tvrdými štětinami a jemný čisticí prostředek. Poté nábytek opláchněte vodou a nechte uschnout.

Image title

Zdroj obrázku: Marina Lohrbach / Shutterstock.com

Broušení dřeva

Broušení je dalším důležitým krokem v procesu údržby. Odstraňte povrchové vrstvy dřeva, které mohou být poškozeny povětrnostními vlivy, a vytvořte tak hladký povrch pro nanesení povrchové úpravy. Použijte jemný smirkový papír a broušení provádějte ve směru vláken dřeva.

Nanesení povrchové úpravy

Jakmile je dřevo čisté a zbroušené, můžete nanést povrchovou úpravu. V případě nábytku z tvrdého dřeva, jako je teak nebo dub, je vhodné použít teakový olej. Teakový olej proniká do dřeva a chrání jej před vlhkostí, škůdci a UV zářením. Nanesení teakového oleje je jednoduché – stačí ho nanést na čistou houbičku nebo hadřík a poté rovnoměrně roztřít po dřevěném povrchu. Po nanesení první vrstvy nechte olej zaschnout a poté nanesete druhou vrstvu pro lepší ochranu. V případě jiných druhů dřeva můžete použít i jiné oleje nebo lak, který poskytuje vyšší lesk a ochranu.

Image title

Zdroj obrázku: zlikovec / Shutterstock.com

Udržování a čištění nábytku

Pravidelné čištění a údržba zahradního dřevěného nábytku je důležitá pro jeho dlouhověkost. Doporučuje se čistit nábytek alespoň jednou za sezónu. V případě tvrdého nábytku, jako je teakový, můžete použít teakový olej pro obnovení jeho vzhledu a ochrany. Pokud používáte lak, může být nutné natírat nábytek každý rok nebo dva, v závislosti na intenzitě povětrnostních vlivů.

Jak často dřevěný zahradní nábytek ošetřovat a jak jej udržet co nejdéle v dobrém stavu

Pro udržení dřevěného zahradního nábytku v dobrém stavu je třeba jej pravidelně ošetřovat. Teakový olej byste měli nanášet alespoň jednou za rok, zatímco laky a jiné povrchové úpravy by měly být obnoveny každé 1-2 roky. Pokud je nábytek vystaven silným povětrnostním vlivům, může být nutné ošetřovat jej častěji.

Kromě pravidelného natírání je důležité také udržovat nábytek čistý a chránit jej před poškozením. Zahradní dřevěný nábytek by měl být umístěn na stabilním a rovném povrchu, který zabrání jeho poškození. Když nábytek nepoužíváte, je dobré jej zakrýt ochranným krytem, který jej ochrání před vlhkostí, prachem a slunečním zářením. V zimních měsících je nejlepší dřevěný zahradní nábytek uložit do suchého a teplého prostoru, jako je garáž nebo sklad, aby byl chráněn před extrémními teplotami a vlhkostí.

Tip: Objevte to pravé zahradní posezení!

Prevence škůdců a plísní

Dřevěný zahradní nábytek může být také náchylný k napadení škůdci a plísněmi. Pro prevenci těchto problémů je důležité udržovat nábytek čistý a suchý. Při čištění nábytku používejte mírný čisticí prostředek a pravidelně kontrolujte, zda se na něm neobjevují známky škůdců nebo plísní. V případě potřeby použijte speciální prostředky pro odstranění škůdců nebo plísní.

Závěrem

Správná údržba a péče o váš zahradní nábytek ze dřeva zajišťuje jeho dlouhou životnost a atraktivní vzhled. Klíčem k úspěchu je pravidelné čištění, ošetřování povrchovými úpravami a ochrana před povětrnostními vlivy a škůdci. Dodržováním těchto jednoduchých kroků si můžete užívat krásy a pohodlí svého dřevěného zahradního nábytku po mnoho let.

Fotogalerie
Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy