Evropský den proti vloupání

Se začínajícím létem nás čeká i čas dovolených a letních radovánek. Neměli bychom však před odchodem či odjezdem ze svých domovů zapomínat na jejich zabezpečení.

dezinfekce

Dnešní den, tedy 19. červen, v České republice připadá na Evropský den proti vloupání. Proto bychom si měli uvědomit, že je důležité dodržovat několik základních preventivních rad, které nás mohou ochránit před nezvanými hosty a vloupáním do našich obydlí. Zloději jsou totiž vynalézaví a využijí každé příležitosti.

Na svou nepřítomnost zbytečně neupozorňujte ani Vy, ani Vaše děti. Pokud odjíždíte na delší dobu, řekněte to pouze svým blízkým, případně osobám, kterým věříte. Můžete je také požádat o pravidelné kontroly Vašeho majetku. O pomoc a kontroly zabezpečení Vašeho obydlí, můžete požádat i svého souseda, ten je přeci Vaší nemovitosti nejblíže.

O svém odjezdu nepište na sociální sítě. Fotografie z dovolené na ně vkládejte raději až po svém návratu domů. V jiném případě nahráváte zlodějům do karet, zejména když zde uvedete přesné datum odjezdu a jak se dlouho mimo domov zdržíte.

Neupozorňujte zbytečně ani na své majetkové poměry. Nenechávejte si doma velké množství cenností a vyšší finanční hotovost, raději vše uschovejte do banky, případně cenné předměty, peníze či platební karty řádně uzamkněte v trezoru doma.

Svůj pozemek udržujte stále uklizený, neboť nepořádek před nemovitostí může skrýt páchání protiprávního jednání. V blízkosti své nemovitosti nenechávejte ležet ani předměty, které by ulehčily vloupání do objektu, jakými mohou být například sekyrka nebo krumpáč, neboť snadno rozbijí výplň Vašich oken či dveří. Myslete také na to, že i husté křoviny v blízkosti Vaší nemovitosti mohou zakrýt páchání trestné činnosti či přímo pachatele, své keře a stromy tedy pravidelně upravujte.

Při odjezdu zkontrolujte řádné uzavření a uzamčení všech oken i dveří. Dnešní moderní technologie dokážou navodit zdání, že je uvnitř Vaší nemovitosti, někdo stále přítomen, a to například automatickým rozsvěcením světel.

Pokud se i přes policejní preventivní rady stanete obětí vloupání, ihned volejte na linku 158. Do domu či bytu nevstupujte, může se stát, že pachatel je stále uvnitř. Pokud do domu či bytu vstoupíte, buďte obezřetní, nemanipulujte s předměty a byt neuklízejte, mohli byste uklidit i stopy, které zde pachatel zanechal a ztížit policistům tak jeho dopadení.

Preventivní letáček k Evropskému dni proti vloupání - zde.

nprap. Mgr. Věra Hnátková


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy