Do čela Institutu lázeňství a balneologie byla jmenována Kristýna Matějů

Institut lázeňství a balneologie, který je jedinou veřejně výzkumnou institucí na území našeho regionu, povede Kristýna Matějů. Z pěti uchazečů byla ve výběrovém řízení na ředitele vybrána jako nejúspěšnější absolventka přírodovědecké i lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Donedávna působila v Muzeu Karlovy Vary, kde měla na starosti mimo jiné i přípravu nové stále expozice oceněné prestižní cenou Gloria Musaealis.

dezinfekce

O jmenování Kristýny Matějů do funkce rozhodla Rada Karlovarského kraje na základě doporučení výběrové komise. Tu přesvědčily nejenom její odborné znalosti, ale také připravená koncepce směřování veřejné výzkumné instituce.

„Jsem si vědoma, že zde citelně chybí získávání nových vědeckých poznatků v oblasti balneologie, které by vedly k větší propagaci západočeských lázní mezi odbornou i laickou veřejností. Proto jsem přivítala iniciativu Karlovarského kraje v této oblasti. Možnost zapojit se do řízení vznikajícího Institutu lázeňství a balneologie je pro mě velkou výzvou,“ uvedla v přihlášce Kristýna Matějů, která do funkce nastoupí od 1. února 2020.

Orgány veřejné výzkumné instituce, včetně rady a dozorčí rady, jsou tak již plně obsazené. Zaměstnanci, kterých je nyní osm, budou sídlit na nábřeží Jana Palacha, v prostorách pronajatých od Statutárního města Karlovy Vary. Projekty, na nichž budou pracovat, budou mimo jiné hrazeny z programu Smart Akcelerátor 2.0, RE:START či, v případě schválení, z Technologické agentury ČR (TA ČR).

„Výzkum v oblasti balneologie byl zařazen mezi pět strategických projektů kraje s významným dopadem na hospodářskou transformaci regionu. Úkolem nově vzniklé organizace bude nejen potvrzení účinků lázeňské léčby na lidský organismus, ale i aktivní role při prosazování existence vysoké školy zaměřené na lázeňství působící v těsné návaznosti na institut. Od paní ředitelky budeme očekávat rozběhnutí certifikace lázeňských provozů, spolupráci se všemi významnými subjekty z branže a snahu o financování projektů z dostupných zdrojů.  V kraji se tak začne etablovat významná instituce, která pomůže stabilizovat a dále rozvíjet náš unikátní produkt, naše lázeňství,“ doplnil uvolněný krajský zastupitel pro lázeňství, cestovní ruch a UNESCO Vojtěch Franta.


Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy