Další odborníci z Akademie věd ČR zkoumali chebské krovy

V rámci pokračujícího projektu Technologické agentury ČR na průzkum a využití potenciálu historických krovů pro rozvoj vzdělávání a turistického ruchu navštívili chebské krovy odborníci z Ústavu teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v.v.i. Jejich prací bylo pomocí nejmodernějších prostředků zjišťovat vnitřní poškození historického dřeva dřevokazným hmyzem a houbami.

dezinfekce

Ing. Michal Kloiber, Ph.D. se spolupracovníky zde během několika dnů provedli diagnostický průzkum poškození krovu Minettiovského domu čp. 474 na hlavním náměstí a dřevěných konstrukcí v přízemí sýpky bývalého městského dvora v Hradební ulici. Moderní metody, které používají, dokážou identifikovat masivní poškození vnitřního dřeva i u trámů, jejichž povrch vypadá naprosto nepoškozený a vizuálními, poklepovými metodami nebo zapichováním ostrého trnu se zdají být naprosto zdravé. Tzv. rezistograf dokáže zatlačovat několik milimetrů tlustou jehlu do hloubky desítek centimetrů a přitom exaktně měřit odpor, který jí klade dřevo trámu a podle toho určovat jeho stav. Naproti tomu tzv. endoskopie umožňuje po vyvrtání otvoru přímo sledovat strukturu vnitřního dřeva pomocí mikrokamery a tak vizuálně ověřovat zjištění předchozích průzkumů.

Velkým významem takových průzkumů je bez větších destruktivních zásahů velmi přesně stanovit rozsah poškození historických trámů a tak již ve fázi předprojektové a projektové přípravy mnohem podrobněji rozhodnout o nutnosti jejich tesařských oprav. Tím se podaří uspořit velké finanční prostředky a předejít časovým a materiálovým problémům při vlastní realizaci obnovy.


Zdroj: město Cheb

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy