Čím topit? Srovnáváme dřevo a pelety

Letošní zima vejde do dějin jako jedna z nejnákladnějších na vytápění. A to ještě ani nevíme, jak moc bude mrznout. Enormní ceny za plyn a elektřinu způsobují, že se všichni snaží šetřit, kde se dá. A proto stále víc domácností spoléhá na pevná paliva.

dezinfekce

Vytápění v kotli na tuhá paliva bývalo zcela běžné a nyní se k tomuto způsobu hojně vracíme ve starších i nových domech. Ve srovnání s tehdejšími kotli jsou ty moderní mnohem jednodušší na obsluhu, mají vyšší účinnost a výrazně méně ovlivňují životní prostředí.

Kromě tradičního vytápění dřevem jsou na vzestupu kotle na pelety. Jejich hlavní výhodou je automatický provoz. Co dalšího odlišuje pelety od dřeva a na co si dát pozor? Porovnali jsme devět důležitých bodů.

1. Energie z přírody

Dřevo je obnovitelný zdroj energie a má nulovou uhlíkovou stopu. To samé můžeme říct také o peletách. Neobsahují žádné chemické látky ani lepidla a svůj charakteristický tvar válečků získávají jen díky lisování. Moderní kotle navíc musí splňovat přísné ekologické podmínky.

2. Výhřevnost paliva

Výhřevnost dřeva se pohybuje kolem 4,3 kWh/kg. Liší se podle toho, z jakého stromu pochází a jak dlouho mohlo schnout. Při topení vlhkým palivem se totiž o část výhřevnosti připravujete. U pelet se rozlišuje kvalita, která ovlivňuje to, jak jsou výhřevné. Nejkvalitnější pelety jsou označené certifikací ENplus A1. Neobsahují kůru a mají výhřevnost téměř 5 kWh/kg.

3. Účinnost vytápění

Když chcete využít maximum energie uložené v palivu, je potřeba si pohlídat účinnost kotle. Kvalitní kotle na dřevo i na pelety mívají účinnost přes 90 procent. Když nedochází ke ztrátám energie, spotřebuje méně paliva a ušetříte.

Image title

4. Rozdělání ohně

Pokud jde o obsluhu kotle, dostáváme se k prvnímu výraznému rozdílu. Dřevo musíte vždy ručně přichystat a zapálit. Zabere vám to trochu času. Naopak pelety v automatickém kotli se zapálí pomocí nažhavené patrony. Nemusíte se vůbec o nic starat, jen stisknete tlačítko.

5. Přikládání do kotle

U doplňování paliva se naplno ukazuje odlišnost mezi automatickým kotlem a kotlem s ručním přikládáním. Zatímco dřevo se vždy musí přikládat manuálně, pelety umožňují automatické dávkování. Peletový kotel si sám dopravuje palivo na rošt hořáku a udržuje nastavenou teplotu. Majitel musí pouze jednou za několik dnů dosypat zásobník na palivo.

Pokud máte doma kotel s ručním přikládáním, můžete si dokonce zažádat o kotlíkovou dotaci.

6. Vzdálené ovládání

Oba typy kotlů lze připojit k internetu a upravovat chod vytápění na dálku. Ale pouze kotel na pelety můžete vzdáleně také zapnout a spustit vytápění, které následně poběží s automatickým doplňováním paliva ze zásobníku.

7. Skladování paliva

Pro skladování dřeva i pelet platí podobné podmínky – je potřeba zajistit suché prostředí. Pelety jsou hned z výroby připravené k nasypání do kotle, protože už mají optimální vlhkost. Dřevo, kterým chcete topit, musí nejdříve rok až dva vysychat. Čím tvrdší dřevo, tím víc času potřebuje pro dokonalé vysušení.

Image title

8. Manipulace

Příprava dřeva vyžaduje určitou manuální sílu. Záleží na tom, zda práci odvedete sami, nebo si raději připlatíte za nařezání, sekání a vyskládání. Do kotle můžete obvykle vkládat delší polena než třeba do krbu. Přesto budete muset přikládat několikrát za den.

S peletami je manipulace jednodušší. Koupíte je v 15kilogramových pytlích nebo volně sypané. Jakmile jimi naplníte násypku kotle, nemusíte se několik dnů o topení starat.

9. Nákupní cena

Pevná paliva jsou dlouhodobě nejdostupnějším způsobem vytápění. Pořízení dřeva je levnější a výslednou cenu ovlivňuje hlavně druh stromu, aktuální vlhkost a způsob přípravy. U nákupu pelet si o něco připlatíte, ale na druhou stranu se můžete těšit na téměř bezobslužný provoz topení.

Zdroj fotek: Shutterstock, OPOP

Fotogalerie
Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy