Chystáte se do Pardubického kraje? Víme, co musíte navštívit

Plánujete strávit den, víkend nebo rovnou celou dovolenou v pátém nejmenším kraji ČR? Vaše volba padla na ideální místo. Přes svou nepříliš velkou rozlohu toho má totiž Pardubický kraj dost co nabídnout rodinám, nadšeným cyklistům i všem, kdo rádi poznávají tajemná zákoutí České republiky.

dezinfekce

Pardubice – srdce Pardubického kraje

Kde jinde začít povídáním o krásách Pardubického kraje, než přímo v jeho srdci – samotných Pardubicích?

První, co se při vyslovení názvu tohoto města většině lidem vybaví je místní proslulý perník. Historie této medové pochoutky sahá až do 16. století a světově proslulým se stal ve století 20.

Více se o této dobrůtce můžete dozvědět v místním Království perníků, který se nachází pod hradem Kunětická hora.

Muzeum perníčků a zmíněný hrad jsou však jen zlomkem toho, co je v Pardubicích a jejich blízkém okolí k vidění. Za zmínku i návštěvu stojí Východočeské muzeum v pardubickém zámku, Císařský mlýn a určitě nesmíte minout ani budovu městského divadla.

Image title

Ještě, než do Pardubického kraje vyrazíte, nezapomeňte si zarezervovat ubytování – třeba v perníkové chaloupce.

Další krásy Pardubického kraje, které byste rozhodně neměli minout

Pardubický kraj nejsou pouze Pardubice. Vedle nich sem patří ještě další tři okresy – Chrudim, Svitavy a Ústí nad Orlicí. Vedle zmíněných měst stojí za návštěvu také Česká Třebová se svým malebným náměstím, Vysoké Mýto a rozhodně nesmíte zapomenout ani na Litomyšl, kde se nachází nádherný zámek v renesančním stylu, který je zapsaný v seznamu UNESCO.

Poblíž Králického Sněžníku nesmí především rodiny s dětmi vynechat Stezku v oblacích, která nabízí nejen nádherné výhledy na Orlické hory, ale také se zde dozvíte spoustu informací jak o tomto kraji, tak i jeho přírodních krásách.

Muzeum Orlických hor v Chocni

Pardubický kraj ukrývá ještě jedno místečko, které se nevyplatí minout a tím je nenápadná Choceň a její zámek plný unikátních expozic.

V Choceňském zámku se dozvíte spoustu informací o letectví, archeologii, paleontologii, ale také třeba o cihlářství nebo geologii.

Ať už máte doma malého či velkého nadšence do historie, letadel, kamenů, v tomto muzeu si to své najde celá rodina.

Pokud chcete vyrazit na dovolenou v České republice a stále se ne a ne rozhodnout kam, Pardubický kraj za to rozhodně stojí.

Zdroj fotografií: Pixabay.com a Unsplash.com

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy