Chodov: Žebřík pomáhá nejen při záchraně lidí

První záchranné akce v ostrém provozu absolvoval v uplynulých týdnech letos pořízený automobilový žebřík chodovských hasičů. Ten nahradil vysloužilou IFU, kterou v závěru roku 2019 Chodov daroval nadšencům a sběratelům z Klubu vojenské a historické techniky Západní Pobřeží v Zadním Poříčí na Příbramsku.

dezinfekce

Zánovní vůz značky Iveco Magirus s maximální pracovní výškou 30 metrů sehnali hasiči v Německu přímo u výrobce této speciální techniky společnosti Magirus v Ulmu.

„Automobil má za sebou úspěšný zkušební provoz a nyní už i řadu ostrých výjezdů. Pomocí tohoto žebříku již byly od červnového ostrého provozu zachráněni tři lidé, například první ostrý výjezd byl na záchranu kotěte ze stromu. Automobilový žebřík je využíván také v rámci výcviku při údržbě městského kamerového systému, pomocí nového žebříku byla také vyřešena větrem poškozená střecha mateřské školy ve Školní ulici,“ uvedl velitel hasičů Jiří Kiss.

Iveco Magirus je sice staršího data výroby, nicméně v bezvadném stavu a oproti svému předchůdci má na konci žebříku praktický koš. Zatímco nový podobný stroj by stál bezmála 20 milionů korun, tento zánovní přímo od německého výrobce přišel Chodov na 1 526 686 korun (včetně DPH).

Významnou pomoc na pořízení mobilní výškové požární techniky poskytl formou individuální dotace ve výši 400.000 korun Karlovarský kraj.

V Chodově je v současné době v zástavbě přibližně 28 % budov, které mají více než pět podlaží, a právě tento typ techniky potřebám města plně odpovídá.

Automobilový žebřík používají hasiči nejen u požárů, ale také při vstupu oknem do uzamčených bytů, transportu či evakuaci zraněných osob, významným pomocníkem je při likvidaci následků vichřicí, různých polomů, poškozených střech apod. 


Zdroj: město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 24.10.2020 15:00




0 +
 

Hlavní zprávy