Chodov: Město třídí na jedničku, získalo Odpadového Oskara

Chodov překvapivě zabodoval v soutěži Odpadový Oskar a v Karlovarském kraji získal za produkci méně než 150 kilogramů směsného komunálního odpadu na osobu a rok první příčku. Ocenění od neziskové organizace Arnika, která se zabývá ochranou životního prostředí, obdržel Chodov v kategorii obce nad 5000 obyvatel.

dezinfekce

Lidem ve městě se podařilo za rok 2022 zásadně snížit objem komunálního odpadu, a to zhruba o 540 tun. Zatímco rok před tím skončilo v kontejnerech a popelnicích 2 370 tun odpadu, loni to bylo 1830 tun, což je v průměru 144, 2 kg na osobu.

Vliv na příznivá čísla mělo několik faktorů. Město například před časem zcela změnilo systém platby za odpad a místo placení na osobu dle trvalého pobytu přešlo na účtování za kapacitu kontejneru či popelnice a četnost svozu. Obyvatelé tak začali více třídit a hlídat si či uzamykat odpadové nádoby.

Radnice navíc masivní kampaní podpořila třídění kuchyňského odpadu a domácnosti pro tento účel vybavila speciálními košíky a škrobovými rozložitelnými sáčky. Zároveň se u každého panelového domu na sídlišti objevily nádoby na bioodpad.

„Chtěli bychom všem Chodovákům moc poděkovat za to, že třídí a není jim ekologie lhostejná. Věříme, že se nám v následujících letech povede dostat produkci směsného odpadu na ještě nižší číslo,“ poděkoval za vedení města jeho obyvatelům starosta Chodova Patrik Pizinger.

Zdroj: Město Chodov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy