Chodov: Město ocenilo své osobnosti

Celkem deset jednotlivců a spolků si převzalo v pátek 27. září v rámci společenského večera u příležitosti 125. výročí povýšení Chodova na město mimořádné ocenění. Chodov ho uděluje těm osobnostem a organizacím, které se výrazným způsobem zapsaly do života Chodova.

dezinfekce

Listiny a pečetě společně s keramickou plaketou od výtvarníka Petra Štecha předávali v Kulturním a společenském středisku starosta Chodova Patrik Pizinger a místostarosta Luděk Soukup.

Vedení Chodova uděluje celkem tři stupně ocenění - Listiny města Chodova, Městské pečeti a Čestné občanství.

Listina města Chodova 2019
Miloš Bělohlávek, historik, spisovatel a regionalista - za nezpochybnitelný přínos v oblasti šíření povědomí o minulosti města, kdy se mu podařilo během posledních pěti let probudit zájem široké veřejnosti o historii města Chodova.

Libor Dočkal (in memoriam), učitel, ředitel základní školy, trenér a sportovec - za dlouhodobý a nesmazatelný přínos v oblasti mládežnického sportu a trávení volného času. Za dobu své trenérské a funkcionářské kariéry vychoval řadu výborných atletů, z nichž mnozí získávali medaile na Mistrovství České republiky a někteří oblékli i český reprezentační dres.

Antonín Surý, turista a včelař - za dlouhodobý a aktivní přínos pro rozvoj města. Jako člověk, který potřebuje stále něco dělat, se již od mládí aktivně podílel na činnosti různých organizací a spolků. Hrál ochotnické divadlo, byl aktivním členem ČSM. V roce 1968 se stal členem chodovské včelařské organizace a na její činnosti se z pozice jednatele podílel několik desítek let.

Jiří Tureček, sportovec a trenér - za jeho jednoznačný a dlouhodobý přínos k rozvoji sportu ve městě. Jako sportovec, trenér, předseda klubu a také jako volený zástupce města se svým osobním přístupem zasloužil o dobré jméno Chodova nejen v oblasti sportu. Spolu s dalšími nadšenci stál v roce 2004 u založení dnes významného sportovního klubu Beach Volleybal Club Chodov.

Miloš Volek, učitel, vedoucí mládežnických oddílů, sportovec, ekolog - za dlouhodobou a obětavou práci s chodovskými dětmi a mládeží ve volném čase. Ať již v roli učitele či z pozice vedoucího a trenéra sportovních a volnočasových kroužků pozitivně ovlivnil celou řadu chodovských rodin, neboť se postupně věnoval nejprve rodičům a nyní i jejich dětem.

Denní centrum Mateřídouška - za dlouholetou péči o zdravotně a mentálně znevýhodněné obyvatele města Chodova. Za dobu své existence se Mateřídouška stala nejen pro Chodov, ale i pro celý region nepostradatelným poskytovatelem sociální péče. Díky pracovnímu nasazení celého kolektivu se podařilo úspěšně provést stavební rozšíření objektu, v němž jsou dnes v našem městě sociální služby poskytovány.

Farní sbor Českobratrské církve evangelické - za dlouhodobý přínos kulturnímu, duchovnímu a společenskému životu ve městě. Živá křesťanská víra, která je základním kamenem života sboru se odráží ve všech aspektech jeho působení. Hodnoty, které jsou pro každou lidskou společnost důležité, předává chodovský sbor desítky let dalším generacím a pomáhá nejen věřícím hledat to nejlepší v nich.

Sbor dobrovolných hasičů - za nezpochybnitelný přínos pro bezpečnost obyvatel Chodova a za dlouhodobý, výrazný přínos k rozvoji spolkového a občanského života v něm. Vedle svého hlavního poslání, kterým je pomoc bližnímu se sbor naplno zapojil do společenského života v Chodově a pro město samotné je neodmyslitelným partnerem.

Městská pečeť 2019
Josef Hora, emeritní starosta a dobrovolný hasič - za jeho všestranný, celoživotní přínos pro město. Jako tajemník města položil základy dnešní radnice, a to nejenom budovy samotné, ale zejména vybudoval dodnes funkční a výkonný městský úřad, ve kterém získali obyvatelé partnera a zázemí. Jako nejdéle sloužící starosta se následně naplno věnoval práci pro obyvatele našeho města. Vždy se snažil o to, aby se Chodovákům v jejich městě dobře žilo.

Josef Moder, předseda sdružení bývalých německých obyvatel Chodova, soudní znalec - za aktivní podíl na zlepšování vztahů mezi dnešním městem Chodovem a jeho původními německými obyvateli. Jeho zásluhou se podařilo zachránit významné součásti historického dědictví, informace, dokumenty a obrazové materiály, které by jinak byly nenávratně ztraceny. Z jeho podnětu byla obnovena vyhlídka Chodaublick poblíž Tatrovic a štola Bílá paní.

Čestné občanství letos nebylo uděleno.


Zdroj: město Chodov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy