Chodov: Lidé uvidí nálezy z kostelní krypty

Předměty nalezené v kryptě chodovského kostela svatého Vavřince si bude moci patrně ještě v tomto roce prohlédnout veřejnost.

dezinfekce

Desítky artefaktů se totiž v těchto dnech zhruba po půl roce vrátily z dílny konzervátorů zpět do města a radnice se je chystá vystavit v připravované expozici o dějinách Chodova.

„Jedná se o velmi různorodý soubor nálezů, od korálů, růženců, přes medailony, mince až k velkým pektorálním křížům. Zajímavou součástí jsou tři staletí staré dochované papírové nebo textilní pozůstatky, které jinak rychle podléhají zkáze,“ popsal chodovský historik Miloš Bělohlávek předměty, jež odborníci našli v rámci loňského archeologického a antropologického průzkumu.

Jeho cílem bylo po téměř třech stech letech poprvé vědecky prozkoumat ostatky pánů z Plankenheimu a Braunsdorfu, kteří v 17. a 18. století vládli v Chodově a byli pohřbeni v podzemní hrobce pod kostelem.

„Rádi bychom letos v květnu uložili všech dvacet dva zemřelých důstojně do nových rakví a uspořádali jim církevní obřad, přístupný veřejnosti. Pak bude hrobka uzavřena a doufám, že na mnoho desetiletí nebude klid zemřelých nikdo rušit. Všechny nalezené předměty pak budou vystaveny v nové expozici,“ dodal historik.

Zdroj: město Chodov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy